Toddybladet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Toddybladet ("Bladet") är en studentikos tidning utgiven av Toddybladsredaktionen, en del av Toddydagsutskottet inom Medicinska Föreningen Lund-Malmö.

Toddybladet utkommer en gång per år sedan 1897[1]Den Stora Toddydagen och säljs i Lund med omnejd. Det första Toddybladet utkom 1894 (möjligen 1895) och hette Sonden.

Innehållet följer en viss form, som varit mer eller mindre konstant över åren. En alfabetsramsa brukar inleda, för att sedan följas av en ledare författad av den ständige chefredaktören Hugo W. Todd. Därefter följer en mer eller mindre häcklande presentation av någon välkänd lärare inom medicinska fakulteten. Tidningen innehåller också en påhittad frågespalt, som uppges författad av Fru Greta Goebbels-Hansen (f. Hess).

En viktig, och ofta svårtolkad del av tidningen är programmet för Toddydagen, som är den högtid hos Medicinska Föreningen på vilken Toddybladet säljs.

Bladet har alltid en ny titel och har de senaste åren parodierat andra tidskrifter, bl.a "kyrkans tidelag", 2009 och "Aftongroggen", 2010. Tidigare hade det endast roliga namn som "Organet" och "Anatombomben", 1945.

Försäljningen sköts av förstaårsstudenter på läkarutbildningen, s.k. Toddygumbor.

År 2015 slog gumbatruppen[förklaring behövs] HT14/VT15 säljrekord när de sålde för totalt 67 000 kr.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Westling, Håkan (1999). ”Toddybladet - sjuk (?) humor”. Humor i Lund / redaktör: Patrick Meurling (Lund : Historiska media, 1999): sid. 144-157.  Libris 3389314

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Toddybladet. Lund: Medicinska föreningen Lund-Malmö. 1897-. Libris länk