Tok'ra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tok'ra är en fiktiv utomjordisk art i TV-serien Stargate. Tok'ra tillhör samma art som Goa'uld, men de delar skiljer sig från andra i sin art genom att de annat än i undantagsfall går in i en värd mot dess vilja och dels genom att de delar kontroll med värden istället för att som andra helt underrtrycker dess medvetande . De försöker att inte skada den blivande värden, och det är därför som de tar sig in genom munnen när de intar en värd. Namnet Tok'ra betyder "i strid mot Ra".

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Tok'ra är rebeller som slåss mot Goa'ulderna, så att alla i universum kan få ett gott liv utan något Goa'uldiskt slaveri. Tok'ra är de mest kända allierade till jorden i serien. Tok'ra arbetar inifrån Goa'uld som spioner och sabotörer och det är orsaken till varför de endast har begränsad användning av en allians med oss. Tok'ra håller reda på vad alla Goa'uld håller på med, genom att man har spioner bland dem. Men när de tappar bort någon av Systemherrarna på jorden, kommer de till oss för att få hjälp för att göra sig av med honom för gott.

Tok'ra har visat sig kunna agera utan samvetskval om detta behövs, som när de såg en möjlighet att göra sig av med Sokar, vilket även var på väg att göra slut på SG-1, Jacob/Selmak & Martouf samtidigt. Detta försök att döda honom lyckas, men tack vare Teal'c lyckas man rädda både teamet och bägge Tok'Ra. De ligger även rätt långt efter Goa'ulderna när det gäller teknik, då de inte kunnat stjäla någon information från dem efter att de startade sitt motstånd för 5 000 år sedan. Ett av deras problem är att det endast är deras grundare, och moder var en drottning och de har inte kunnat öka sitt antal. Man trodde att grundaren hade fångats och dödats av systemlorderna. Varje gång som Tok'ra anländer till en ny planet, gräver de ner sig under jord med hjälp av ett slags kristaller. Dessa kristaller gräver sig in i jorden och skapar tunnlar och andra utrymmen, dessa finns i olika färger som utför olika slags tunnlar och rum.

Tok'ras drottning hittades dock år 2002 av SG-1, på en planet där folk som använder sig av hennes avkomma för att hålla sig friska och att få leva längre. Till ett ganska högt pris måste sägas, efter att hon förändrat dessa larver så att den som använder sig av den framtagna drogen är tvingad att fortsätta ta den, för att inte dö.

Tok'ras mål att krossa systemherrarna uppnåddes i princip år 2005 när de med hjälp av SG-1, Jaffa och replikatorerna dödade alla systemherrar utom Ba'al och även Ba'al förlorade sin makt. De var dock även senare aktiva i kampen mot Ori-invasionen av Vintergatan.

Första avsnittet där de stötte på tok'ra var 2x02