Goa'uld

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Goa'uld är en fiktiv utomjordisk ras som förekommer i långfilmerna och TV-serierna om Stargate, där de är en av mänsklighetens farligaste fiender. De är i grunden intelligenta kräldjursliknande parasiter, cirka 25 cm i vuxen storlek, som behöver humanoider (helst människor) som värdar för att kunna förflytta sig, resa i galaxen och utge sig för att vara gudar. Precis som de stjäl värdkroppar har de också stulit det mesta av sin teknologi.

Deras tal- och skriftspråk kallas även för Goa'uld.

Utseende och beteende[redigera | redigera wikitext]

Goa'ulderna är kräldjursliknande varelser som ursprungligen har utvecklats i vatten eller gyttja på en avlägsen planet i galaxen Vintergatan. De ser ut som 20 – 30 cm långa, tämligen tjocka, grå- eller beigefärgade ormar med simfenor. På huvudet sitter gälliknande andningsorgan, en mun med lång tunga som kan uppfatta dofter och smaker på långt håll. Ögonen är rödaktiga. De är asexuella och förökar sig genom att vissa blir drottningar, som är betydligt större och i princip klonar fram nya larver inom sig. De uppstår således ur asexuella drottningar och får ett genetiskt minne.

Goa'ulderna är parasiter, så de måste ta en värd för att nå sin fulla potential. Dock kan de överleva i sin ursprungsform utan värdar i vatten, något som visats av att det på deras ursprungsplanet fortfarande finns många "vilda" goa'ulder i sjöarna, och att de ofta hållits i behållare med vatten. De vanligaste värdarna i Stargate-berättelserna är människor, men de kan också ta över andra varelser, såsom Unas (också en fiktiv ras), som de använde innan de upptäckte människan. De tar sig vanligen in via halsen och tar sedan kommandot över hjärnan, förlängda märgen, ryggraden och nervsystemet och undertrycker helt värdens medvetande. De påskyndar även värdkroppens läkning och återhämtning vid sjukdom och skada. Goa'uld-medvetandet dominerar fullständigt över värdens, vilket innebär att värden hjälplöst tvingas åse det som sker – ofta i hundratals år, när goa'ulden använder dess kropp. Termen goa'uld syftar i Stargate-universumet både på parasiten i sig och på parasiten förenad med värden. En Goa'uld har läkande krafter som kan bota många skador och sjukdomar som värden har, men eftersom det är förenat med att man som tidigare nämnt blir hjälplöst tvingad att se hur ens kropp blir slav till Goa'ulden så är det knappast något bra för värden.

Goa'ulderna har ett genetiskt minne, vilket innebär att de ärver all den kunskap och det medvetande som drottningen som är deras mor hade. Det är dock möjligt för drottningar att välja att inte föra över sitt genetiska minne till sina barn.

Kontakten med människorna[redigera | redigera wikitext]

I Stargate-universumet (framför allt beskrivet genom TV-serien Stargate SG-1) började människan att utnyttjas av goa'uld-parasiterna, även kallade symbioter – jämför TV-serien Star Trek: Deep Space Nine där de vänliga larverna i stället kallas "symbionter", när människorna hade spritt sig över jorden och uppfunnit jordbruket för över 6 000 år sedan. När goa'ulderna upptäckte planeten jorden insåg de att människans kropp och hjärna gjorde henne till en avsevärt bättre värd än unas. I samband med Goa'ulds ankomst till jorden uppstod också de första högkulturerna vid de stora floderna i Egypten, Mesopotamien, Indusdalen och Kina.

Att människorna byggde pyramider beror, enligt Stargate-intrigen, på att "moderskeppen" bland Goa'ulds rymdskepp var pyramidformade. Egyptens tredje dynasti i det Gamla riket (cirka 2680-2150 f.v.t.) var den första dynastin som började bygga pyramider och omkring 2100 f.v.t reste sumererna i Mesopotamien så kallade ziggurater – kända som Babels torn i Bibelns Första Mosebok. Långt senare byggde även indianerna i Mellan- och Sydamerika pyramider, och i Stargate-universumet är alla dessa byggda för att antingen fungera som landningsplatser för goa'uld-skeppen eller av ren vördnad för goa'ulderna, som människorna uppfattade som gudar.

I TV-serien råder en hierarki bland symbioterna så tillvida att vissa goa'ulder "upphöjs" och blir härskande systemherrar (System lords), och dessa framställer sig och uppfattas som gudar av människorna i det gamla Egypten och på andra platser. Ra och andra gudar har således en verklig bakgrund i Stargate-serien. De goa'ulder som spelar gudar har dessutom fört bort tiotusentals människor från Egypten, Mesopotamien, Induskulturen, Mayariket och andra högkulturer till andra planeter för att använda dem som slavar, och ättlingarna till dessa träffar SG-1-teamet och de andra SG-teamen på när de besöker stjärnportens adresser. Dr. Daniel Jackson, i TV-serien Stargate SG-1, spelar en nyckelroll i förståelsen av Goa'uld eftersom han behärskar en mängd forntida språk som antingen är Goa'uld-språk eller härstammar från ett sådant.

Teknologi och hierarki[redigera | redigera wikitext]

Goa'ulderna är avancerade, och har stulit sin teknologi, mestadels från De Gamla. En goa'uld som tagit en värd lever i ungefär 200 år, men en sarkofagteknologi som de halvt stulit halvt utvecklat ger möjlighet till läkning av skador, återupplivande av nyligen döda samt föryngring. Använder man den helande kistan för ofta påverkas emellertid personligheten. Detta gör att de gamla goa'ulderna, som kan vara mycket mer än 1 000 år, helt förlorat förmågan att känna någon som helst medkänsla och empati. De kan därför begå vilka grymheter som helst, även gentemot andra av sin art.

Högst upp i goa'uld-hierarkin står de som slagit sig fram till systemherrar. Det är systemherrarna som härskar över armador av rymdskepp och som uppträder med gudanamn som Ra, Anubis, Athopis, Baal, Nirrti, med flera. Systemherrarna är mänsklighetens farligaste fiende, men ligger samtidigt i permanent krig med varandra och goa'uldernas motståndsrörelse Tok'ra. Ofta dominerar en systemherre och flera av de övriga tvingas ingå en allians för att bekämpa denne. Ra var länge den starkaste systemherren och den som upptäckte jorden. Där uppträdde han för egyptierna som solgud. Efter det att han dog ersattes han av Apophis, men han blev senare också dödad. Efter Apophis död så kom den delvis upphöjda Anubis att bli den ledande goa'ulden.

Bland goa'ulderna finns även en motståndsrörelse – Tok'ra – som i TV-serien blir en högt värderad allierad till jordmänniskorna i deras kamp mot goa'ulderna och i synnerhet mot systemherrarna. Tok står för "mot" och ra för "Ra", Mot Ra. Ra var en av de äldsta goa'ulderna och en av de grymmaste. Ra dödades av det som skulle bli SG1 under det första mötet med en Stargate i filmen med samma namn. Tok'ra har drabbats av stora förluster, men de som finns kvar slåss fortfarande mot systemherrarna. Tok'ra skiljer sig från andra Goa'ulder i två avseenden. Dels så går de annat än i undantagsfall aldrig in i en värds kropp mot dess vilja, utan endast om värden samtycker till det. Vanligen så samtycker mänskliga värdar för att de lider av svåra sjukdomar som kan botas om de blir värdar. Dels så släpper Tok'ra fram värdens medvetande närhelst denne önskar det. Tok'ra delar alltså kroppen med värdarna medan andra Goa'uld helt tar över dem.

Vid sidan av de mäktigaste goa'ulderna – systemherrarna – finns de massor av goa'ulder som är underordnade. De flesta goa'ulderna lever utan värdar i akvarier som kontrolleras av gamla goa'ulder med värdkropp. De flesta goa'ulder lever under sin tid som larver i magarna i Jaffa – ett krigarfolk som skapats från mänskligheten för att tjäna Goa'ulderna och i praktiken fungerar som slavarméer. Jaffas medvetanden är fria från symbioternas eftersom symbioterna ser dem som slavar, och Jaffa har blivit så beroende av symbioterna att de dör om parasiten avlägsnas eller dör, såvida de inte ersätter det med tretonin, ett medel gjord på tok'ra symbioter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Gateworlds sida om Goa'uld (Engelska)