Toki pona

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Toki pona (betyder bra, eller enkelt, språk på toki pona) är ett minimalistiskt konstruerat språk skapat 2001 av den kanadensiska översättaren och lingvisten Sonja Lang.[1][2] Grundtankarna med toki pona är inspirerade av daoistisk filosofi, och det som värderas högst i språket är enkelhet och godhet (som båda heter pona på toki pona).[3]

Tanken är att mycket som vi mår dåligt av och som är negativt med dagens västerländska livsstil är att vi gör saker och ting för komplexa och abstrakta. Toki pona är konstruerat för att man ska fokusera på grundläggande och viktiga saker när man talar (premissen är att språket man använder påverkar ens sätt att tänka), vilket får det att likna ett pidginspråk.[1].

Ordförrådet är därför litet, ursprungligen endast 120 ord uppbyggda av 14 möjliga ljudenheter, men så finurligt konstruerat att varje ord representerar begrepp på ett högt abstraktionsplan. Det betyder alltså att ett ord kan ha flera betydelser som är associerade med varandra, och vars tolkning därför i allra högsta grad blir kontextberoende, beroende av sammanhanget ordet står i. Till exempel toki betyder bl.a. "att tala", "att säga", "att tänka", "att kommunicera" och "att använda språket". Ordet ilo betyder bl.a. "verktyg", "maskin" och "apparat". Tillsamman blir dem "telefon", ilo toki.[3]. I praktiken är det sällan man behöver specificera så tydligt vad man menar i ett vardagligt samtal, och det är just enkelheten som är tanken med toki pona.

Det finns ungefär 100 personer som kan flytande toki pona.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Morin, Roc (15 juli 2015). ”How to Say Everything in a Hundred-Word Language” (på engelska). The Atlantic. https://www.theatlantic.com/technology/archive/2015/07/toki-pona-smallest-language/398363/. Läst 22 januari 2021. 
  2. ^ [a b] ”Toki Pona language, alphabet and pronunciation”. omniglot.com. https://omniglot.com/conscripts/tokipona.htm. Läst 22 januari 2021. 
  3. ^ [a b] ”Toki Pona: "The Language of Good"” (på engelska). LangFocus. 23 mars 2018. https://www.youtube.com/watch?v=E4y7tf3VJAM. Läst 22 januari 2021. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]