Tom Morris Sr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om golfspelaren. För hans son med samma namn, se Tom Morris Jr.
Old Tom Morris.

Tom Morris Sr, (18211908), även kallad Old Tom Morris, skotsk golfspelare.

Morris var en av pionjärerna inom professionell golf. Han föddes i golfens hemstad St Andrews och hans son Tom Morris Jr var också en mästerlig golfspelare.

Morris var lärling hos bollmakaren Allan Robertson, som betraktas som den förste professionelle golfspelaren, där han arbetade som fjäderbollmakare, greenkeeper, klubbtillverkare och banarkitekt. Utöver sina sysslor spelade han även golftävlingar. Morris och Robertson bildade ett radarpar inom foursome och var i det närmaste oslagbara. Vid övergången från fjäderbollen till guttaperkabollen uppstod en brytning mellan de båda. Robertson var en av de största tillverkarna av fjäderbollar men Morris föredrog den nya bollen vilket inte accepterades av Robertson.

Han kom tvåa efter Willie Park i den första upplagan av The Open Championship 1860 och vann året efter. Han följde upp detta med segrar 1862, 1864 och 1867. Han har fortfarande rekordet som den äldste segraren, 46 år, i tävlingens historia och han har även rekordet över den största segermarginalen, 13 slag 1862.

Bland de golfbanor som Morris har designat finns bland annat Muirfield, Prestwick och Carnoustie.

Morris har hedrats genom att det 18:e håletOld Course i St Andrews bär hans namn. Han avled av de skador han fick vid ett fall i en trappa på en av St Andrews golfklubbar.


Majorsegrare genom tiderna
200 olika spelare har vunnit i herrarnas majortävlingar. Tom Morris Sr var den 2:a spelaren som vann en major.
1:a   2:a 3:e 200:e
Willie Park Sr [[ ]] Tom Morris Sr Andrew Strath Louis Oosthuizen
Lista över golfens majorsegrare