Torsten Källe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Karl Torsten Källe, född 5 januari 1893 Stockholm, död 11 juni 1975, var en svensk uppfinnare och företagare. Grundare av Källe Regulatorer AB i Säffle 1927 som vidareutvecklades till det världsledande företaget BTG Instruments AB. Civilingenjör vid Chalmers.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

1963 promoverades Källe till hedersdoktor vid Chalmers Tekniska Högskola med följande motivering[1]:

Torsten Källe har utfört banbrytande insatser inom det regleringstekniska området. Hans hydro-elektriska regulator fick under 1920-talet ett stort användningsområde, särskilt inom cellulosaindustrin. Torsten Källe utvecklade därefter en ny regleringsprincip, som bygger på en kombination av ett gasformigt och vätskeformigt medium. Enligt denna princip har han konstruerat ett mycket stort antal regulatortyper, som fått mångsidig industreill användning.

Såsom exempel på en av Torsten Källes mera allmänt kända konstruktioner må nämnas ”Källe-generatorn”, en utveckling av gengasgeneratorn, med användning speciellt för personbilar.

Torsten Källes verksamhet kännetecknas av en stor självständighet och orientering mot helt nya principer för lösning av de tekniska problem han ställs inför.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Birger Qvarnström; Lennart Åkerström: K Torsten Källe i Svenskt biografiskt lexikon (1975-1977)