Toyota Supra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Toyota Celica Supra från 1985.
Toyota Supra Mk IV.

Toyota Supra är en sportbil från Toyota. Allt började med lyxversionen av Toyota Celica som fick tilläggsnamnet Supra. Modellen som även kallas MkII introducerades i Sverige 1983 och sista modellen kom 1986. Bilen utrustades med en 2,8 liters rak sexa med 140 hästkrafter som gav en toppfart på 215 kilometer i timmen.

Mk III[redigera | redigera wikitext]

Toyota Supra mk III, främre
Toyota Supra mk III, bakre

1986 gick Celica och Supra skilda vägar och Supran fick en egen modellkod. Beteckningen var MA70 och på vissa marknader MA71. Första årsmodell var 1986.5 (sent modellår). Bilen hade en 3-liters motor utan turbo med 24 ventiler och dubbla överliggande kamaxlar. Den utvecklade 200 hästkrafter utan katalysator och ca 185 hästkrafter med katalysator.

Med 1987 års modell kom turbo-versionen av 3-litersmotorn på 232 hästkrafter. Supra MkIII introducerades i Sverige 1989 och importerades endast med den turbo-utrustade 3-liters motorn, nu med 235 hästkrafter. MkIII producerades till våren 1993.

Supra MkIII har till skillnad från MkII ett targatak som finns på de flesta MkIII. Från 1991 fanns elektrisk taklucka som tillval, dock endast i USA och Japan. USA och Japan hade även TEMS (Toyota Electrically Modulated Suspension) som tillval.

Till 1989 års modell gjorde man en facelift med ändrad design framtill, bakljusen ändrades (utom på den europeiska versionen som fortsatte ha de gamla bakljusen), ändrad instrumentpanel, stolar, bakspoiler m.m. Motorerna modifierades också för något högre effekt.

Till 1991 års modell gjorde man slutligen en sista facelift med fler högtalare, Toyotas logotyp framtill, ändrad framspoiler, lackerade sidolister, en stereo med Radio, kassett och CD-spelare fanns som tillval m.m.

1990 kom Supra med en 2.5-liters motor med dubbelturbo. Motorn som hade beteckningen 1JZ-GTE utvecklade 280 hästkrafter och var en direkt föregångare till den 3.0-liters motor som senare kom i MkIV. Modellen som kallades JZA70 såldes endast som högerstyrd, avsedd för den japanska marknaden. En version med lägre tjänstevikt som hette 2.5 Twin Turbo R fanns också tillgänglig i Japan.

Supra MkIII fanns även med en 2.0-liters motor på 150 hästkrafter samt en 2.0-liters twin turbo-motor på 210 hästkrafter. Dessa är sällsynta och såldes också endast i Japan. Modellen kallades för GA70. Till den vassare JZA70 kunde man få Recarostolar, Momoratt och Momo växelspaksknopp. De flesta JZA70 saknade targatak. Ett mindre antal av dessa modeller importerades av privatpersoner till bl a Storbritannien, Irland, Nya Zeeland och Australien.

Det tillverkades även en specialmodell av 3-liters MA70 modellen. Den kallades för Turbo A och utvecklade 287 hästkrafter.

Mk IV[redigera | redigera wikitext]

1993 kom sen den mest kända Supramodellen: MkIV. Den har bland annat figurerat i filmer som The Fast and the Furious och blivit en riktigt populär sportbil i streetkretsar, främst tack vare en motor som var väldigt lätt att trimma. Som original kom bilen med en 3-liters sexa och dubbla turboaggregat på 330 hästkrafter i s.k. Euro-spec som var till den europeiska marknaden och Us-spec till den amerikanska marknaden, samt en 280 hästkrafters version för Japanska marknaden, kallad Jap-spec. Denna modell inkluderade en vinge som gav 33kg tryck på bakdelen av bilen. Den fanns också utan turboaggregat med 220 hästkrafter (uppdaterades sedan till 225), då utan vinge. Även om bilen togs ur produktion 2002 så figurerar den fortfarande på nätet och i streetracingfilmer. Bilen togs aldrig in i Sverige, utan de bilar som rullar på svenska vägar är vanligtvis privatimporterade från England, Japan, Tyskland och USA.