Toyota

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den japanska staden Toyota, se Toyota (stad)


Toyota Motor Corporation
トヨタ自動車株式会社
Toyota Jidōsha KK

Toyota carlogo.svg

Toyota Headquarter Toyota City.jpg
Toyotas huvudkontor i Toyota
Typ Publikt aktiebolag
TYO: 7203
NYSE: TM
Huvudkontor Japan Toyota, Japan
Nyckelpersoner Takeshi Uchiyamada
Styrelseordförande
Akio Toyoda
President Vd
Bransch Biltillverkare
Produkter Personbilar
Nyttofordon
Tjänster Finansiella tjänster
Antal anställda 344 109 – December 2015
Historia
Grundat 28 augusti 1937
Grundare Sakichi Toyoda
Kiichirō Toyoda
Ekonomi
Omsättning ¥ 27,234 biljoner
Rörelseresultat ¥ 2,892 biljoner
Vinst efter skatt ¥ 2,173 biljoner
Tillgångar ¥ 47,729 biljoner
Eget kapital ¥ 16,788 biljoner
Övrigt
Webbplats Toyota-global.com
Fotnoter Statistik från 2015 års bokslut.[1]

Toyota Motor Corporation, japanska: トヨタ自動車株式会社, hepburn: Toyota Jidōsha KK, är en japansk multinationell fordontillverkare som rankas som världens största biltillverkare och där årsproduktionen för år 2014 låg på 10 475 338 fordon varav 8 788 018 var personbilar.[2] Toyota har sitt huvudsäte i staden Toyota, där företaget startades av familjen Toyoda den 28 augusti 1937.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Toyota Model AA.

I slutet på 1800-talet öppnade Sakichi Toyoda Japans första vävfabrik. Hans fabrik var lönsam och 1918 skapade han Toyoda Spinning and Weaving Company. År 1924 skapade han en automatisk vävstol. Han tog patent på vävstolen och för den summa pengar han fick för patentet öppnade hans son, Kiichiro Toyoda grunden för Toyota Motor Corporation som senare startades. Detta skedde 1937. Under andra världskriget tillverkade Toyota lastbilar för den japanska krigsmakten.

Efter andra världskriget slog Toyota igenom och blev Japans största biltillverkare. 1957 lyckades Toyota Crown att ta sig in på den amerikanska marknaden. Europas första Toyota kom 1963. Till en början etablerade man sig i länder utan ett inhemskt bilmärke, som till exempel Danmark.

År 1983 bestämde sig Toyotas vd, Eiji Toyoda att tiden var rätt att starta ett nytt lyxbilsmärke. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989 och finns idag i mer än 60 länder fördelat på nio modeller. I Europa finns fem modeller med hybridteknik.

Den miljonte Europa-sålda bilen levererades 2000. Idag har Toyota cirka 3 500 återförsäljare.

Under första kvartalet 2007 passerades en milstolpe, då Toyota för första gången sålde fler bilar än General Motors. Toyota sålde 2,348 miljoner fordon globalt under perioden januari-mars. Således passerades GM som samtidigt sålde 2,26 miljoner fordon. Under första halvåret 2011 hamnade Toyota på tredje plats efter GM och VW.

Toyota sålde 8,6 miljoner bilar 2011, varav 629 000 var hybridmodeller, och säljs i mer än 170 länder. Serietillverkningen startade med Toyota Prius 1997 och idag har Toyota 19 hybridmodeller i produktion.

2010 återkallade Toyota ungefär 9 miljoner bilar på grund av bland annat felaktiga gaspedaler.[3] I april 2010 gick Toyota med på att betala rekordhöga böter i USA på 16,4 miljoner dollar för att de inte informerat om defekter i vissa av sina fordons gaspedaler. Medan företaget förnekade att det hade dolt felen, erkände man att det hade kunnat skött frågan bättre.[4]

Toyota i Amerika[redigera | redigera wikitext]

Toyota 2000GT var en tidig sportbil i Toyotas sortiment och cabrioletversionen produktplacerades i James Bond-filmen Man lever bara två gånger.

I USA har Toyota haft stora framgångar och tillhör de mest sålda bilarna. Toyota Camry har haft stora framgångar och under flera år toppat de amerikanska försäljningslistorna. Därtill har Toyota haft framgångar med sin miljöbil Toyota Prius.

Toyota i Europa[redigera | redigera wikitext]

Toyota började att sälja bilar i Europa år 1963 och startade en lokal europeisk tillverkning i Portugal år 1971. Produktionen i Storbritannien började år 1992. I Frankrike och Turkiet tillverkades de första bilarna 2001 respektive 2002. Under 1970-talet sålde Toyota allt bättre i Europa och man började på allvar utmana de europeiska och amerikanska tillverkarna. Bilmodellerna med Corolla i spetsen blev verkliga storsäljare över hela världen. Sportbilen Toyota Celica blev en varumärkesbyggare för Toyota.

År 2016 tillverkar Toyota bilar i sju europeiska länder (Storbritannien, Turkiet, Frankrike, Polen, Ryssland, Tjeckien och Portugal). I mitten av april 2016 hade det tillverkats sammanlagt tio miljoner bilar i de europeiska fabrikerna och närmare tre av fyra av de Toyotabilar som säljs i Europa är även tillverkade där.[5]

Toyota i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Toyota kom via Danmark till Sverige i början av 1960-talet. Toyota har växt stadigt sedan dess och har idag 64 återförsäljare runtom i Sverige. Toyota Sweden är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Samtliga Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade. Genomsnittligt koldioxidutsläpp för nya sålda Toyota–bilar 2011 i Sverige är 132,5 g CO2/km.

De flesta Toyotabilar som säljs i Sverige är designade och tillverkade i Europa (Auris och Avensis i England, Yaris i Frankrike, Aygo i Tjeckien och Corolla Verso i Turkiet). Övriga modeller är importerade från Japan. Toyota har även några bilmärken under sig, först och främst Lexus men även Daihatsu. Toyota har länge ansetts vara tråkiga och ha en intetsägande diskret design. Men toyota säljer på kvalitet, driftsäkerhet och hållbarhet. Toyota är bland dom högst rankade bilmärkena i världen på grund av sin kvalitet som ofta ligger högre än andra märken speciellt Japan tillverkade modeller.

Bilmodeller[redigera | redigera wikitext]

Aktuella modeller[redigera | redigera wikitext]

[6]

Toyota Auris.

Historiska bilmodeller[redigera | redigera wikitext]

Toyota Altezza.

Modellutveckling[redigera | redigera wikitext]

Konceptbil

Till en början anklagades Toyota och andra japanska tillverkare för att enbart göra kopior av europeiska och amerikanska bilar. Ord som "riskokare" användes ofta nedsättande om modellerna. Toyota har genom historien blandat enkla "folkbilar" som Corolla med mer större och sportigare modeller. På den amerikanska marknaden har de större modellerna som Crown och senare Camry haft framgång och globalt har Corollan varit en framgångssaga.

Modellerna byttes under 1960– och 1970-talet relativt ofta ut speciellt jämfört ur ett europeiskt perspektiv med Volkswagen som den mest framgångsrika bilen. Under slutet av 1960-talet ville Toyota visa att man inte enbart tillverkade enkla bilar och lanserade en GT–modell som visade prov på japansk design och ingenjörskunnande ur ett annat perspektiv. Under början av 1970-talet följde Toyota Celica som blev en stor succé.

Toyotas bilar har ofta hållit hög kvalité men ofta setts som intetsägande och tråkiga när det gäller bilarna i små– och mellanbilsklasserna. I slutet av 1990-talet försökte man råda bot på detta genom att gör om Corolla och lansera en modell med betydligt djärvare formgivning. Succén uteblev och man gick tillbaka till en mer strikt design. Modellerna har hela tiden hållit hög kvalité.

Specialfunktioner[redigera | redigera wikitext]

 • Idle up: en knapp i vissa Toyotabilar, som ökar varvtalet vid tomgångskörning av motorn (idle = engelska för tomgång). Funktionen kan användas vid kyla som ett sätt att snabbare nå arbetstemperatur.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Toyota sålde 9.98 miljoner bilar 2013 och säljs i mer än 170 länder. Totalt sedan starten 1936 har Toyota tillverkat över 200 miljoner bilar. Samtliga 65 fabriker runt om i världen, liksom Toyota Sweden, är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Sedan Toyota Prius kom som första masstillverkade hybrid 1997 har Toyota tillverkat över 7 miljoner hybrider. Toyota har 28 hybridmodeller i produktion. Alla Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989. I Sverige säljs sex Lexus-modeller, samtliga med hybridteknik.

Toyota Production System[redigera | redigera wikitext]

Se även: Lean production

En viktig del till Toyotas stora framgångar har företagets produktionssystem varit. Toyota Production System (TPS) har sitt ursprung i Toyotas tidigare huvudgren som var vävstolstillverkning. Sakichi Toyoda skapade en vävstol som stannade eftersom garnet gick av och sedan inte fortsatte producera felaktig väv. Detta har sedan varit grunden för det system som senare utvecklades vid Toyotas bilfabriker. Japanska nyckelord som Muda och Kaizen har blivit vägledande för den övriga bilindustrin. Toyotas mål är att få produktion optimerad genom att undvika felen från start och om de uppkommer direkt åtgärda dem. Vidare beställer man aldrig mer än som behövs till produktionen som på detta sätt hela tidens hålls "slimmad". Systemet har gett mycket hög kvalité på bilarna och en kostnadseffektiv produktion där Toyota blivit modellen alla andra biltillverkare idag går efter. Sammantaget klassas vanligen Toyota som den biltillverkare som har högst kvalitet i världen, måttstocken för alla tillverkare att följa efter. Det skall också tilläggas att i Toyotas produktionssystem är det löpande bandet som används och eftersom Toyota har haft stora framgångar har allt flera tillverkare följt efter. Man kan säga att Toyota återinfört det löpande bandet till världens fabriker. Detta är knappast till gagn för dem som arbetar i fabrikerna då löpandebandsproduktion har ett inbyggt stressmoment och den som arbetar vid bandet oftast har ett begränsat arbetsinnehåll[enligt vem?]. Produktionsmetoden har också kritiserats för att många företag medvetet underbemannar sina linjer för att på så sätt tvinga fram en ökad produktivitet hos sina anställda. Man kan likna det vid ett omvänt ackordsystem då de förbättringar som arbetarna kommer på för att hinna med i produktionen inte kommer dessa arbetare till gagn.

Produktionsanläggningar[redigera | redigera wikitext]

I Japan:

 • Motomachi–fabriken, 7 681 anställda
 • Kamigo–fabriken, 3 201 anställda
 • Honsha–fabriken, 3 897 anställda
 • Miyoshi–fabriken, 1 508 anställda
 • Takaoka–fabriken, 5 685 anställda
 • Tsutsumi–fabriken, 5 467 anställda
 • Myochi–fabriken, 1 706 anställda
 • Shimoyama–fabriken, 1 630 anställda
 • Teiho–fabriken, 1 261 anställda
 • Kinu–ura–fabriken, 3 282 anställda
 • Hirose–fabriken, 1 513 anställda
 • Tahara–fabriken, 7 337 anställda

Övriga fabriker finns i följande länder:

Asien utanför Japan

Nord- och Sydamerika

Afrika

Europa

Toyota Motorsport[redigera | redigera wikitext]

Toyota i rallysvängen.

Toyota tävlar framgångsrikt i rally och startade 2002 en satsning på Formel 1. I rally har man kunnat tävla med båda Corolla och Celica. Den förre rallyföraren Ove Andersson var fram till 2007 rådgivare åt Formel 1-stallet Toyota F1, vars största framgång hittills är Jarno Trullis andraplats i Malaysias Grand Prix 2005. 1998 och 1999 deltog man även i klassiska Le Mans 24-timmars med den mycket futuristiskt designade sportvagnen Toyota GT One. 2009 lade Toyota ned satsningen på Formel 1.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Financial Statements for Toyota Motor Corporation”. Google Finance. http://www.google.com/finance?q=NYSE:TM&fstype=ii. 
 2. ^ ”World Motor Vehicle Production - Toyota”. OICA.net. http://www.oica.net/wp-content/uploads//Toyota-2014-22-July.pdf. 
 3. ^ Haq, Husna. ”Toyota recall update: dealers face full lots, anxious customers”. CSMonitor.com. http://www.csmonitor.com/USA/2010/0129/Toyota-recall-update-dealers-face-full-lots-anxious-customers. 
 4. ^ ”Toyota agrees to pay $16.4m fine”. BBC.co.uk. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8630447.stm. 
 5. ^ ”Fantastic: the 10 million cars in front are Toyota”. Newsroom.toyota.eu Toyotas internationella webbplats. 3 maj 2016. http://newsroom.toyota.eu/newsrelease.do;jsessionid=87E1D8F68CBA11547AA7FB3167A4FF54?&id=5033&allImage=1&teaser=fantastic-10-million-cars-front-toyota&mid=1. Läst 3 maj 2016. 
 6. ^ ”Toyota aktuella modeller”. http://www.toyota.se/. Läst 27 oktober 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]