Toyota

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den japanska staden Toyota, se Toyota (stad)
Toyota Motor Corporation
トヨタ自動車株式会社
Toyota Jidōsha KK

Toyota carlogo.svg

Toyota Headquarter Toyota City.jpg
Toyotas huvudkontor i Toyota
Typ Publikt aktiebolag
TYO: 7203
NYSE: TM
Huvudkontor Japan Toyota, Japan
Nyckelpersoner Takeshi Uchiyamada
Styrelseordförande
Akio Toyoda
President Vd
Bransch Fordonstillverkare
Produkter Personbilar
Nyttofordon
Tjänster Finansiella tjänster
Antal anställda 348 877 – December 2016
Historia
Grundat 28 augusti 1937
Grundare Sakichi Toyoda
Kiichirō Toyoda
Ekonomi
Omsättning ¥ 28,403 biljoner
Rörelseresultat ¥ 2,983 biljoner
Vinst efter skatt ¥ 2,312 biljoner
Tillgångar ¥ 47,427 biljoner
Eget kapital ¥ 17,226 biljoner
Övrigt
Slogan Let's go places.
Webbplats Toyota-global.com
Fotnoter Statistik från 2016 års bokslut.[1]

Toyota Motor Corporation, japanska: トヨタ自動車株式会社, hepburn: Toyota Jidōsha KK, är en japansk multinationell fordonskoncern som baserat på 2016 års produktion rankas som världens näst största biltillverkare efter tyska VW-koncernen.[2] Toyota har sitt huvudsäte i staden Toyota, där företaget startades av familjen Toyoda den 28 augusti 1937.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Föregångaren till Toyota startades av Sakichi Toyoda redan på 1800- talet som en vävstolsfabrik som revolutionerade textilindustrin i Japan. Hans fabrik var lönsam och 1918 skapade han Toyoda Spinning and Weaving Company. Vävstolarna var utmärkta men Sakichi ville mer och uppfann världens första automatiska vävstol. 1929 köpte världens största tillverkare av vävstolar, Platt Brothers i England, Sakichis patent för 100.000 pund. Försäljningen öppnade upp för en helt ny typ av verksamhet, Toyota Motor Company som grundades 1937 av Sakichis son Kiichiro Toyoda.[3]

Under andra världskriget tillverkade Toyota lastbilar för den japanska krigsmakten.

Efter andra världskriget slog Toyota igenom och blev Japans största biltillverkare. 1957 lyckades Toyota Crown att ta sig in på den amerikanska marknaden. Europas första Toyota kom 1963. Till en början etablerade man sig i länder utan ett inhemskt bilmärke, som till exempel Danmark.

År 1983 bestämde sig Toyotas vd, Eiji Toyoda att tiden var rätt att starta ett nytt lyxbilsmärke. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989 och finns idag i mer än 60 länder fördelat på nio modeller. I Europa finns åtta modeller med hybridteknik.

Den miljonte Europa-sålda bilen levererades 2000. Idag säljs Toyota i 170 länder och har cirka 3 500 återförsäljare i Europa

Under år 2005 passerades en milstolpe, då Toyota för första gången tillverkade fler fordon än amerikanska Ford Motor Company som tidigare varit världens näst största fordonskoncern efter General Motors och under året därpå passerade Toyota även om General Motors och var världens största fordonstillverkare varje år, utom 2011 då Toyota p.g.a. tsunamin i Japan blev den tredje största efter General Motors och VW-koncernen som passerade om, innan VW-koncernen passerade om 2016.

Toyota sålde 10,3 miljoner bilar 2016[4]. Serietillverkningen startade med Toyota Prius 1997 och idag har Toyota 33 hybridmodeller i produktion.

2010 återkallade Toyota ungefär 9 miljoner efter bilar på grund av misstankar om felaktiga gaspedaler.[5] I april 2010 gick Toyota med på att betala rekordhöga böter i USA på 16,4 miljoner dollar för att de inte informerat om defekter i vissa av sina fordons gaspedaler. Medan företaget förnekade att det hade dolt felen, erkände man att det hade kunnat skött frågan bättre.[6]

Toyota i Amerika[redigera | redigera wikitext]

I USA har Toyota haft stora framgångar och tillhör de mest sålda bilarna. Toyota Camry har haft stora framgångar och har under flera år toppat de amerikanska försäljningslistorna. Därtill har Toyota haft framgångar med sin miljöbil Toyota Prius.

Toyota i Europa[redigera | redigera wikitext]

Toyota började att sälja bilar i Europa år 1963 och startade en lokal europeisk tillverkning i Portugal år 1971. Produktionen i Storbritannien började år 1992. I Frankrike och Turkiet tillverkades de första bilarna 2001 respektive 2002. Under 1970-talet sålde Toyota allt bättre i Europa och man började på allvar utmana de europeiska och amerikanska tillverkarna. Bilmodellerna med Corolla i spetsen blev verkliga storsäljare över hela världen. Sportbilen Toyota Celica blev en varumärkesbyggare för Toyota.

År 2016 tillverkar Toyota bilar i sju europeiska länder (Storbritannien, Turkiet, Frankrike, Polen, Ryssland, Tjeckien och Portugal). I mitten av april 2016 hade det tillverkats sammanlagt tio miljoner bilar i de europeiska fabrikerna och närmare tre av fyra av de Toyotabilar som säljs i Europa är även tillverkade där.[7]

Toyota i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Toyota kom via Danmark till Sverige 1964. Samma år beställde en lokal återförsäljare i Landskrona vid namn Scanmobil Sveriges 20 första Toyota-bilar av årsmodell - 64 från importören i Danmark. Modellen hette Toyota Crown.

Toyota Corolla blev genombrottet på den svenska marknaden. Modellen var annorlunda med växelspak på golvet istället för vanlig rattväxel, större motor och ytterst få reparationer. Några år senare kom sport- och personbilen Toyota Celica.

Toyota har 64 återförsäljare runtom i Sverige. [8]

Bilmodeller[redigera | redigera wikitext]

Aktuella modeller[redigera | redigera wikitext]

Toyota Aygo 2015
Toyota Mirai - Bränslecellsbil

[9]

Historiska bilmodeller[redigera | redigera wikitext]

Toyota Corolla Fielder 2004

[10]

Modellutveckling[redigera | redigera wikitext]

Till en början anklagades Toyota och andra japanska tillverkare för att enbart göra kopior av europeiska och amerikanska bilar. Ord som "riskokare" användes ofta nedsättande om modellerna. Toyota har genom historien blandat enkla "folkbilar" som Corolla med mer större och sportigare modeller. På den amerikanska marknaden har de större modellerna som Crown och senare Camry haft framgång och globalt har Corollan varit en framgångssaga.

Modellerna byttes under 1960– och 1970-talet relativt ofta ut speciellt jämfört ur ett europeiskt perspektiv med Volkswagen som den mest framgångsrika bilen. Under slutet av 1960-talet ville Toyota visa att man inte enbart tillverkade enkla bilar och lanserade en GT–modell som visade prov på japansk design och ingenjörskunnande ur ett annat perspektiv. Under början av 1970-talet följde Toyota Celica som blev en stor succé.

Toyotas bilar har ofta hållit hög kvalité men ofta setts som intetsägande och tråkiga när det gäller bilarna i små– och mellanbilsklasserna. I slutet av 1990-talet försökte man råda bot på detta genom att gör om Corolla och lansera en modell med betydligt djärvare formgivning. Succén uteblev och man gick tillbaka till en mer strikt design. Modellerna har hela tiden hållit hög kvalité.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Toyota sålde 10,23 miljoner bilar 2014 och säljs i mer än 170 länder. Totalt sedan starten 1936 har Toyota tillverkat över 200 miljoner bilar. Samtliga 65 fabriker runt om i världen, liksom Toyota Sweden, är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Sedan Toyota Prius kom som första masstillverkade hybrid 1997 har Toyota tillverkat över 8 miljoner hybrider. Alla Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade.Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989. Toyota har 33 hybridmodeller i produktion samt ytterligare en laddhybrid. I Sverige säljs sex Lexus-modeller, samtliga med hybridteknik.[11] [12]

Toyota Production System[redigera | redigera wikitext]

Se även: Lean production

En viktig del till Toyotas stora framgångar har företagets produktionssystem varit. Toyota Production System (TPS) har sitt ursprung i Toyotas tidigare huvudgren som var vävstolstillverkning. Sakichi Toyoda skapade en vävstol som stannade eftersom garnet gick av och sedan inte fortsatte producera felaktig väv. Detta har sedan varit grunden för det system som senare utvecklades vid Toyotas bilfabriker. Japanska nyckelord som Jidoka och Kaizen är vägledande begrepp som förklarar processens strävan efter kvalitet (Jidoka) och ständig förbättring (Kaizen). Toyotas mål är att få produktion optimerad genom att undvika felen från start och om de uppkommer direkt åtgärda dem. Vidare beställer man aldrig mer än som behövs till produktionen som på detta sätt hela tidens hålls "slimmad". Systemet har bidragit till en kostnadseffektivare produktion och bilar av god kvalité [13].

Produktionsanläggningar[redigera | redigera wikitext]

Asien utanför Japan

Nord- och Sydamerika

Afrika

Europa

Japan
 • Motomachi
 • Kamigo
 • Honsha
 • Miyoshi
 • Takaoka
 • Tsutsumi
 • Myochi
 • Shimoyama
 • Teiho
 • Kinuura
 • Hirose
 • Tahara

Toyota Motorsport[redigera | redigera wikitext]

Toyota Yaris WRC
Toyota Yaris WRC
Toyota Yaris WRC
Drivlina
Effekt Över 380/hK
Vridmoment Över 425 Nm
Drivning 4-hjulsdrift, 2 st mekaniska differentialer, aktiv centerdifferential
Växellåda 6 växlar, hydraulisk växling
Dimensioner
Hjulbas 2 511 mm
Längd 4 085 mm
Höjd 1 875 mm / ställbar


Toyota tävlar framgångsrikt i rally och startade 2002 en satsning på Formel 1. I rally har man kunnat tävla med båda Corolla och Celica. Den förre rallyföraren Ove Andersson var fram till 2007 rådgivare åt Formel 1-stallet Toyota F1, vars största framgång hittills är Jarno Trullis andraplats i Malaysias Grand Prix 2005. 1998 och 1999 deltog man även i klassiska Le Mans 24-timmars med den mycket futuristiskt designade sportvagnen Toyota GT One.

2009 lade Toyota ned satsningen på Formel 1 för att istället medverka i World Endurance Championship (WEC) 2012[14]. Under ledning av fyrfaldige världsmästaren Tommi Mäkinen gjorde Toyotas team Toyota Gazoo Racing även comeback i Rally-VM 2017 med nya Yaris WRC [15]. Teamet plockade hem sin första rallyvinst i den första deltävlingen av FIA World Rally Championship 2017 [16].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Financial statements for Toyota Motor Corporation”. Google.com/finance. http://www.google.com/finance?q=NYSE:TM&fstype=ii. 
 2. ^ https://www.ft.com/content/8c3471f8-e6b5-11e6-893c-082c54a7f539
 3. ^ Allt började med vävstolar” (på en-US). Toyota Vintage. http://vintage.toyota.se/historien-om-toyota/allt-borjade-med-vavstolar/. Läst 1 februari 2017. 
 4. ^ ”TMC Announces Financial Results for Fiscal Year Ended March 31, 2016”. http://www.toyota-global.com/pages/contents/investors/financial_result/2016/pdf/q4/overview.pdf. Läst 3 april 2017. 
 5. ^ Haq, Husna. ”Toyota recall update: dealers face full lots, anxious customers”. CSMonitor.com. http://www.csmonitor.com/USA/2010/0129/Toyota-recall-update-dealers-face-full-lots-anxious-customers. 
 6. ^ ”Toyota agrees to pay $16.4m fine”. BBC.co.uk. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8630447.stm. 
 7. ^ ”Fantastic: the 10 million cars in front are Toyota”. Newsroom.toyota.eu Toyotas internationella webbplats. 3 maj 2016. http://newsroom.toyota.eu/newsrelease.do;jsessionid=87E1D8F68CBA11547AA7FB3167A4FF54?&id=5033&allImage=1&teaser=fantastic-10-million-cars-front-toyota&mid=1. Läst 3 maj 2016. 
 8. ^ Redaktionen (3 maj 2016). ”10 miljoner Toyota-bilar nu tillverkade i Europa | BAWS.SE” (på sv-SE). BAWS.SE. http://baws.se/10-miljoner-toyota-bilar-nu-tillverkade-i-europa/. Läst 3 februari 2017. 
 9. ^ ”Toyota aktuella modeller”. http://www.toyota.se/. Läst 1 februari 2017. 
 10. ^ ”Toyotas historia modeller 1937-2012” (på sv-SE). Teknikens Värld. http://teknikensvarld.se/bildgalleri/toyotas-historia-modeller-1937-2012/. Läst 1 februari 2017. 
 11. ^ ”Om Toyota - Historia och ansvar - Toyota Sverige” (på sv-SE). Toyota Sverige. https://www.toyota.se/om-toyota/foretaget/index.json. Läst 1 februari 2017. 
 12. ^ ”Nio miljoner sålda Hybrider - Toyota Europe” (på sv-SE). Toyota Sverige. https://www.toyota.se/om-toyota/artiklar/9-miljoner-hybrider.json. Läst 1 februari 2017. 
 13. ^ ”Toyota Production System - vad innebär det för din verksamhet?”. www.toyota-forklifts.se. http://www.toyota-forklifts.se/Sv/company/Toyota-Production-System/Pages/default.aspx. Läst 20 april 2017. 
 14. ^ ”TOYOTA GAZOO Racing” (på sv-SE). Toyota Sverige. https://www.toyota.se/om-toyota/gazoo-racing/index.json. Läst 20 april 2017. 
 15. ^ Redaktören (13 december 2016). ”Allt om nya Toyota Yaris WRC 2017” (på sv-SE). Nyheter om rally, racing och rallycross - Motorsport4sale. http://www.motorsport4sale.com/2016/allt-om-nya-toyota-yaris-wrc-2017. Läst 20 april 2017. 
 16. ^ ”Vinnare av Svenska Rallyt 2017 | Toyota Sverige” (på sv-SE). Toyota Sverige. https://www.toyota.se/om-toyota/gazoo-racing/rally-sweden-vinnare.json. Läst 20 april 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]