Logotyp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Coca-Colas logotyp

En logotyp (engelska: logotype), ofta förkortat till logo eller logga,[1] är en symbol eller grafisk bild som symboliserar ett företag, en organisation eller representerar ett varumärke. En logotyp består oftast av en symbol kombinerad med företagsnamnet i en specifik stil och färg; ibland endast av en stiliserad version av företagsnamnet.

Logotypen kan tryckas på papper, visas som reklam i TV och på biografer och används flitigt på Internet för att bekräfta att en bestämd organisation står bakom en webbplats eller en länk. Logotypen är den bärande delen i ett företags eller organisations grafiska profil, där färgkoder, regler och rättigheter för användande och placering (på brevpapper och visitkort, i annonser, reklam med mer) anges. I övrigt innehåller den grafiska profilen regler för hur annonser, reklam med mera ska se ut.

Det finns även ljudlogotyper, även om dessa inte exponeras lika ofta. Glassbilens melodislinga liksom morsekodspipandet förr när TT-nyheterna sändes i radion är bra exempel. TV-kanaler har en speciell musikslinga som numera byts ut varje gång den grafiska profilen förändras. Det finns även melodislingor som återkommer varje gång innan en viss typ av program börjar, som till exempel den slinga som Sveriges Television använder för att avisera att en svenskproducerad TV-serie strax kommer att sändas.

Logotypen är en viktig del, men inte den enda, i ett företags varumärke, där även faktorer som till exempel vilka värden en produkt står för, vad den förknippas med samt vilka känslor företaget/produkten skapar hos potentiella kunder ingår. I Sverige kan logotyper mönsterskyddas hos Patent- och registreringsverket. Det är viktigt när man formger en logotyp att den ska vara lätt att förstå på flera språk, lätt att återskapa och känna igen. Samt enkelt att trycka den i svartvitt utan att förlora något visuellt element.

Logotyper användes ursprungligen som typer i tryckpressar för att underlätta tryckning. Numera finns den digitalt på företagets informations- eller marknadsavdelning, varifrån den kan överföras till en reklambyrå som anlitats av företaget.

Det finns många leverantörer av logotyper och priset varierar kraftigt. En undersökning av priser för alla leverantörer på Googles förstasida vid en sökning på "logotyp" gav en spridning mellan 1290 kr och 9995 kr, med ett medelvärde på 4012 kr.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOL
  2. ^ http://www.google.sehttps://www.google.se/search?q=logotyp&oq=logotyp&aqs=chrome..69i57j69i60j69i61l2.1280j0j1&sourceid=chrome&es_sm=91&ie=UTF-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]