Trögfåglar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trögfåglar
White whiskered puffbird.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Jakamar- och trögfåglar
Galbuliformes
Familj Trögfåglar
Bucconidae
Vetenskapligt namn
§ Bucconidae
Auktor Horsfield, 1821
Släkten
Se text
Hitta fler artiklar om fåglar med

Trögfåglar (Bucconidae) är en familj tropiska fåglar som häckar från Mexiko och söderut i Sydamerika.

Tillsammans med familjen jakamarer (Galbulidae) formar de en egen evolutionär utvecklingslinje och därför separeras dessa båda grupper ibland som den egna ordningen jakamarfåglar (Galbuliformes). Ofta föreslås det dock att de bättre kategoriseras som underordningen Galbulae inom ordningen hackspettartade fåglar (Piciformes). Familjen delas upp i ett tiotal släkten.

Trots sin släktskap med jakamarer så saknar trögfåglarna deras metalliskt färgade fjäderdräkt och merparten har istället bruna eller gråaktiga fjäderdräkter. De har oproportionerligt stora huvuden med stor näbb som är tillplattad och har nedåtböjd spets. Deras luftiga fjäderdräkt och korta stjärt gör att de ser satta och pösiga ut vilket gett dem deras engelska namn puffbirds. De lever främst av insekter och mindre ryggradsdjur som de fångar genom att stillasittande vänta in sina byten.

Precis som merparten av deras släktingar häckar denna grupp i hålor. De lägger 2–3 glansiga vita ägg i en håla i marken eller i en termitstack.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]