Trakyt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stycke av trakyt

Trakyt är en vulkanisk bergart. I allmänhet är den av ung geologisk ålder och är den ytmagmatiska varianten av den djupmagmatiska bergarten syenit.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Till färgen är trakyt ljust vitgrå, ljust smutsigt röda eller gulgrå. Den är alltid något porfyrisk och består av en ytterst fin kristallin grundmassa, som huvudsakligen är sammansatt av glasklar alkalisk fältspat (''sanidin''), blandad med något hornblände, glimmer och augit.

Stora sanidinkristaller kan förekomma som strökorn och ibland finns också små strängar av hornblände, glimmerfjäll och augitkorn. Omkring dessa strökorn ligger grundmassans fältspatskivor ofta ordnade i en viss längdriktning, vilket kan ge stenen ett strimmigt utseende.

Beroende av alkali- respektive kvartshalten delar man in trakyt i alkalitrakyt (huvudsakligen sanidin som fältspat) och kvartstrakyt, om fri kvarts förekommer.

Vanligen är traktyt något porös och har ett ojämnt, för känseln skarpt brott. Den är en ytbergart och förekommer i kupolform som täckning över djupbergarter och som gamla lavaströmmar.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Traktyt förekommer i flera vulkanområden både i och utanför Europa, som till exempel inom Oslo-gravsänkan, i trakten av Rhen, omkring Neapel, i Siebenburgen, Mexiko med flera platser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Meyers varulexikon, Forum, 1952
  • Erich Spicar, Mineral och bergarter, ICA-förlaget, 1995, sidan 164, ISBN 91-534-1385-7