Trakyt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stycke av trakyt

Trakyt är vulkaniska bergarter, i allmänhet av ung geologisk ålder, som är den ytmagmatiska varianten av syenit.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Till färgen är trakyter ljust vitgrå, ljust smutsigt röda eller gulgrå. De är alltid något porfyriska och består av en ytterst fin kristallinsk grundmassa, som huvudsakligen är sammansatt av glasklar alkalisk fältspat (sanidin), blandad med något hornblände, glimmer och augit.

Stora sanidinkristaller kan förekomma som strökorn och ibland finns också små strängar av hornblände, glimmerfjäll och augitkorn. Omkring dessa strökorn ligger grundmassans fältspatskivor ofta ordnade i en viss längdriktning, vilket kan ge stenen ett strimmigt utseende.

Beroende av alkali- respektive kvartshalten delar man in trakyterna i alkalitrakyt (huvudsakligen sanidin som fältspat) och kvartstrakyt, om fri kvarts förekommer.

Vanligen är traktyterna något porösa och har ett ojämnt, för känseln skarpt brott. De är utpräglade ytbergarter och förekommer i kupolform som täckning över djupbergarter och som gamla lavaströmmar.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Traktyter förekommer i flera vulkanområden både i och utanför Europa, som till exempel i trakten av Rhen, omkring Neapel, i Siebenburgen, Mexiko m.fl. platser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Meyers varulexikon, Forum, 1952
  • Erich Spicar, Mineraler och bergarter, ICA-förlaget, 1995