Tratten och Finkel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tratten & Finkel
OriginaltitelTratten & Finkel
GenreKomediserie
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
Produktion
ProducentSVT
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning31 oktober-19 december 1996

Tratten & Finkel är ett karaktärspar gestaltat av Peter Settman och Fredde Granberg i TV-serien Dom kallar oss Tratten & Finkel. Programmet var i sin tur en del av TV-serien Stereo, som producerades av SVT och sändes 31 oktober19 december 1996 [1]. Tratten & Finkel sändes i åtta avsnitt på vardera cirka tio minuter.

Tratten, vars namn egentligen är Kenneth Larsson, är en heltidsalkoholist som har nerver av smält smör, urusel klädstil och ingen charm. Finkel, som i avsnitt två avslöjas heta Jorma, är av finländsk härkomst och är lite mera charmig än Tratten, men på fel sätt. De bor tillsammans i en lägenhet i Fruängen.

Tratten och Finkels huvudsakliga syssla består i att tillverka hembränd sprit och leverera denna i en bil som har samma melodi som glassbilen. Bilen är dock skyltad med "Hemkört" istället för "Hemglass".

Trattens bakgrund får man inte veta så mycket om under seriens gång. Däremot handlar nästan hela avsnitt två om Finkels bakgrund.

Tratten och Finkel kan ses som en parodi på den svenska trilogi-dokumentären "Dom kallar oss mods", då serien hette Dom kallar oss Tratten & Finkel'.

Avsnitten[redigera | redigera wikitext]

1: I det första avsnittet av "Dom kallar oss Tratten & Finkel" introduceras vi till de två karaktärerna och deras livsvanor. Tratten ringer socialtjänsten och vill ha pengar, Finkel fixar håret med en rejäl spottloska och lyssnar på finsk musik. Paret får även besök av polisen då Tratten står och urinerar i ett buskage.

2: I andra avsnittet får man veta att Finkel en gång varit medlem i en nykteristförening, haft en flickvän och levt ett gott liv. En dag åkte han dock på resa med finlandsfärja tillsammans med nykteristföreningen. Ombord vänstrade hans flickvän och i sitt vemod drack han sitt första glas med alkohol på länge. Alkoholen fick han av Tratten och sedan dess har de hållit ihop.

3: I det tredje avsnittet skall Tratten och Finkel klippa sig men de saknar dessvärre pengar. Efter mycket envist tjatande med frisören kommer de överens om att om Tratten & Finkel lyckas bli av med kackerlackorna från frisersalongen kommer de att få klippa sig gratis. Vårt radarpar försöker med hjälp av avgaser ha ihjäl kackerlackorna, men det slutar med att de ändå inte får klippa sig. Frisören spelas av Lasse Lindroth

4: I det här avsnittet ska Tratten & Finkel försöka hitta kärleken i sina liv. För att komma någon vart så sätter de upp en annons på ICA där det står att två killar söker två tjejer som gillar mysiga fotbollsmatcher och spännande hemmamatcher. Två personer ringer och visar intresse, men det visar sig inte gå riktigt som de hade önskat.

5: I detta femte avsnitt får vi vara med när Tratten & Finkel ska sno öl från en körande lastbil. Eftersom de upptäcker att de inte har något vapen att hota chauffören med försöker de sig på ett diskret inbrott i Lastbilen under färden. De blir sedan straffade för sitt brott på värsta tänkbara sätt. Mc-polisen spelas av Kjell Bergqvist

6: I det här avsnittet får vi vara med när Finkel går igenom en livskris efter att varit med om en mindre olycka när han badat bastu. Tratten bjuder bostadsområdet på kräftskiva och som vanligt går inget som det ska. De båda alkoholisterna är dock lika lyckliga för det.

7: I det här avsnittet får vi se deras charmiga sida när de raggar upp två kvinnor på sin favoritpub, Restaurang Karlavagnen.

8: I det sista avsnittet åker Tratten och Finkel och deras flickvänner på solsemester till Ropsten. De tar sig dit med Stockholms tunnelbana och solar och badar på en grusplan. När de skall återvända hem gör Trattens flickvän slut med honom. Han biter ihop samtidigt som Finkel till sin flickvän ger en kniv i "Tycka om present". När de återvänt till lägenheten har Finkel och hans flickvän sex i Trattens säng samtidigt som han ligger bredvid.

Finkel blir också dumpad strax efter det och ber då Tratten säga att han är bra i sängen innan han går iväg. Det sista som sägs i avsnittet är av Finkel: "Tratten, jag känner att jag måste få vara ensam ett tag nu, jag går nu, men som en boll kommer jag tillbaks till dig"

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=Stereo+Settman+Granberg&sort=OLDEST. Läst 31 mars 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]