Peter Settman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Peter Settman
Petersettman.JPG
Född Peter Settman
24 februari 1969 (48 år)
Aspudden, Stockholm, Sverige
Maka Sara Carlsson
Anna Settman
Betydande roller
Ronny i Ronny och Ragge
Programledaren i Så ska det låta
Årets manliga programledare
2006 · 2008
IMDb SFDb

Peter Settman, född 24 februari 1969[1] i Aspudden i Stockholm, är en svensk skådespelare, programledare, manusförfattare, TV-producent samt fd ägare av TV-produktionstbolaget Baluba.

Settman är känd för en bredare publik främst genom Ronny och Ragge, Så ska det låta och Dansbandskampen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Settman växte upp i Sätra som enda barnet hos sin mamma Marianne. Fadern avled i cancer när Peter Settman var 14 år gammal. Han började att spela teater i Skärholmen i tioårsåldern och gick på Södra Latin tillsammans med bland andra Fredde Granberg och Gila Bergqvist.

Han startade sitt första produktionsbolag 1987, och började vid 21 års ålder som medverkande i TV-programmet Kosmopol i Växjö, men det var med TV-serien Sommarlov och Gerilla TV - Laijv 1991 som hans karriär kom igång på allvar. Det var i Gerilla TV - Laijv som figurerna Ronny och Ragge dök upp för första gången. Settman och Granberg fortsatte under 1990-talet att samarbeta i flera TV-serier: Megafon, Äntligen måndag, Egäntligen måndag, Stereo och Bara med Bruno. Genom årens lopp uppfann de många rollfigurer, som till exempel Tratten och Finkel och Snutarna, men dessa figurer blev aldrig lika stora som Ronny och Ragge.

Settman och Granberg gick skilda vägar i slutet av 1990-talet. Granberg fortsatte i invanda spår med TV-serien Hem till Midgård, medan Settman till en början koncentrerade sig på producentjobbet med företaget Baluba, som bland annat producerade flera barnprogram för TV4. 2001 fick Settman rollen som ängeln Gabriel i TV-serien En ängels tålamod. 2004 var han programledare i Melodifestivalen. I Melodifestivalen 2005 var han tillbaka igen, men nu som producent.

2006 blev Settman ny programledare för underhållnings- och musikprogrammet Så ska det låta i SVT och han var dessutom programledare för Sommarkrysset sommaren 2005. Hösten 2008 och 2009 var Settman programledare för Dansbandskampen i SVT. Under vintern 2013-2014 ledde han den nya talkshowen "Settman på plats", som visades i SVT.

Idag är Settman VD för produktionsbolaget Brain Acadamy.

Settman sitter i styrelsen för antimobbningsrörelsen Friends samt för internetlåneföretaget Loanland.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Settman har fyra söner, två med den första hustrun Sara Carlsson, dotter till Janne "Loffe" Carlsson, och två med den andra, Anna Settman (tidigare Anna Vegerfors), tidigare VD på Aftonbladet Nya Medier.[2]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Settman, Peter
  2. ^ Chef - Löneförhandla aldrig med honom.
  • "Mamma är min kompis och kompanjon" (Aftonbladet Söndag 11 juli 1993)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]