Trayvon Martin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Trayvon Martin, född 5 februari 1995, död 26 februari 2012 i Sanford, Florida, var en 17-årig afroamerikansk pojke som blev skjuten till döds av en 28-årig man vid namn George Zimmerman, som var Neighborhood watch-koordinator i det grindsamhälle i Florida där skottlossningen skedde.

Det är fastställt att Zimmerman var gärningsmannen, men andra omständigheter är oklara. Trots att Martin i inledningsskedet var obeväpnad blev Zimmerman först inte arresterad av den utryckande polisen med hänvisning till Floridas så kallade självförsvarslag ("Stand Your Ground"), vilket väckte stor medial uppmärksamhet. Det har också fastställts att Zimmerman följde efter Martin, uppfattade honom som en suspekt figur, klädd i tröja med uppfälld huva, någon som inte hörde hemma i området. Zimmerman ringde polisen och rapporterade på lös grund Martin som misstänkt, någon som kanske höll på med narkotika. En bandinspelning visar att polisen gjorde klart att Zimmerman själv inte skulle följa efter Martin. Zimmerman har sedan blivit anklagad för mord alternativt dråp på Martin.[1][2] I juli 2013 friades George Zimmerman, åtalad för att ha skjutit ihjäl Martin. [3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skotten som delar en nation, Sydsvenskan 2012-03-27
  2. ^ Trayvon Martin-fallet i rätten 2013, Dagens Nyheter 2012-10-17
  3. ^ ”Vakten Zimmerman friades för dödsskjutning”. DN. http://www.dn.se/nyheter/varlden/vakten-zimmerman-friades-for-dodsskjutning/. Läst 17 juli 2013.