Grindsamhälle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Infart till grindsamhället Boca Bayou condominiums i Boca Raton i Florida, USA, augusti 2005.

Grindsamhälle (engelska: gated community) är en stadsdel eller ett bostadsområde, som är avskilt från omvärlden med någon form av tillträdeskontroll för inpasserande. Dessa kan inkludera grindar, bommar, stängsel och övervakning och i vissa fall även murar.

Ursprungligen var det vanligt i bland annat Sydafrika, Brasilien och Angola, men har sedan 1980-talets slut och 1990-talets början spridits över världen, bland annat till USA. De ursprungliga grindsamhällena i exempelvis Sydafrika byggdes i brottspreventiva syften, som en reaktion mot den höga våldsbrottsligheten.

Svensk samhällsdebatt[redigera | redigera wikitext]

Sedan år 2000 har i media debatterats att vissa bostadsområden i Malmö skulle vara början på en utveckling av svenska grindsamhällen, då de med stängsel och låsta grindar inhägnat de gemensamma ytorna som skydd mot problem med våld, skadegörelse, obehöriga missbrukare etc, däribland det centralt belägna området Lugnet[1] Även senior- och livsstilsboendet Victoria Park i södra Malmö har av kritiker kallas för "gated community" i media.[2][3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Umeå universitet, uppsats 2005, "Lugnet bakom murarna: BRF Lugnet – en svensk gated community"
  2. ^ Dagens Nyheter Bostad 9 september 2009, "Livsstilsboende som berör"
  3. ^ Expressen 4 juni 2008, "Lyxboende - med vakter"