Tremor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om det medicinska begreppet Tremor, för det norska black metal-bandet, se Tremor (musikgrupp).
Tremor
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 R25.1
ICD-9 781.0
DiseasesDB 27742
MeSH engelsk

Tremor är darrningar eller skakningar, som orsakas av ofrivilliga, rytmiska muskelsammandragningar oftast i händerna, men tremor förekommer också i huvudet, stämbanden, bålen eller benen.

Olika typer av tremor[redigera | redigera wikitext]

Vilotremor uppträder när musklerna vilar, till exempel när händerna ligger i knät, och förekommer vid Parkinsons sjukdom.

Intentionstremor inträffar när en individ ska utföra en rörelse, till exempel föra ihop pekfingrarna, och förekommer vid skador i lillhjärnan orsakade av bl.a. multipel skleros.

Postural tremor är relaterad till kroppshållningen och inträffar när en person till exempel håller upp händerna med utspärrade fingrar framför sig. Denna typ av tremor förekommer vid essentiell (sjukdom utan känd orsak) tremor och alkoholabstinens.

Psykogen tremor kan förekomma vid dissociativ motorisk störning.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

I första hand behandlas grundsjukdomen. Essentiell tremor, som i dag inte har någon känd grundsjukdom, kan till viss del motverkas med betablockerande läkemedel som Inderal som sänker blodtrycket och därmed minskar den ökning av darrbenägenheten som stress orsakar. En definitivare behandling är så kallad Deep Brain Stimulation, DBS, som innebär att elektroder förs in i ett område i hjärnan och dämpar signalerna till nerverna och därmed även darrningarna.

Alkohol i måttliga mängder fungerar också dämpande och är en utbredd självmedicinering.[källa behövs]

Vitamin B-komplex tillsammans med dopamin har visat sig fungera emot essentiell tremor.