Tristantrast

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tristantrast
Status i världen: Nära hotad[1]
Tristan Thrush on Nightingale island.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljTrastfåglar
Turdidae
SläkteTurdus men se text
ArtTristantrast
T. eremita
Vetenskapligt namn
§ Turdus eremita
Auktor(Gould, 1855)
Synonymer
  • Nesocichla eremita
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tristantrast[2] (Turdus eremita) är en fågel inom familjen trastar (Turdidae), endemisk för den isolerade ögruppen Tristan da Cunha i Sydatlanten.[3]

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Arten placeras av vissa auktoriteter i det egna släktet Nesocichla, beskrivet av John Gould 1855, men flertalet för den idag till det stora släktet Turdus efter genetiska studier.[3][4]

Tristantrasten är en stannfågel endemisk för ögruppen Tristan da Cunha i Sydatlantiska oceanen, där den återfinns på öarna Tristan, Inaccessible, Nightingale, Middle och Stoltenhoff. De olika populationerna på huvudöarna delas upp i tre underarter:

  • T. e. eremita – nominatformen förekommer på Tristan da Cunha
  • T. e. gordoni (Stenhouse, 1924) – förekommer på Inaccessible Island
  • T. e. procax (Elliott, 1954) – förekommer på Nightingale Island, inkl. Middle Island och Stoltenhoff Island.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Tristantrasten har mörkbrun fjäderdräkt med ljusa fläckar på ovansidan. Undersidan är ljusare sandfärgad och bröstet har kraftiga bruna fläckar. Handpennorna är rödbruna. Näbben är mörkt grå till svart.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Tristantrasten är opportunistisk både vad gäller häckningsbiotop och föda. På öarna återfinns den som häckfågel i nästan alla tillgängliga biotoper som tempererade busklandskap, gräsmarker, våta hedmarker såväl som steniga stränder. Den är en allätare som lever på mask och ryggradslösa djur som den plockar från lövverken, men även as, fiskrens, hushållssopor och andra fågelarters ägg och fågelungar. Häckningsperioden infaller mellan september till oktober och den bygger ett skålformigt bo av blad, gräs och lite mossa som placeras på eller precis ovanför marke. Den lägger vanligtvis två till tre ägg, men även fyra har rapporterats och ungarna blir flygga efter cirka 20 dygn.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

På 1980-talet uppskattades hela populationen uppgå till cirka 6000 individer.[5] På grund av att populationen är mycket liten och dess utbredningsområde är begränsat så kategoriseras den som missgynnad (NT), trots att den för närvarande inte anses vara utsatt för något allvarligt hot.[1] Tidigare utgjorde tamkatter ett stort hot för arten men dessa är idag förbjudna på ögruppen.[1] Ett tidigare idag ej lika förekommande hot utgjordes av att man förflyttade individer från en ö till en annan vilket resulterade i hybrider mellan underarterna.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2016 Turdus eremita Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2017.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-02-14
  3. ^ [a b] Gill, F & D Donsker (Eds). 2016. IOC World Bird List (v 6.4). doi : 10.14344/IOC.ML.6.4.
  4. ^ Voelker, G., S. Rohwer, R.C.K. Bowie, and D.C. Outlaw (2007), Molecular systematics of a speciose, cosmopolitan songbird genus: Defining the limits of, and relationships among, the Turdus thrushes, Mol. Phylogenet. Evol. 42, 422-434.
  5. ^ Fraser, M. W.; Ryan, P. G.; Dean, W. R. J.; Briggs, D. J.; Moloney, C. L. 1994. Biology of the Tristan Thrush Nesocichla eremita. Ostrich 65: 14-25.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]