Tristantrast

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tristantrast
Status i världen: Nära hotad[1]
Tristan Thrush on Nightingale island.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Trastfåglar
Turdidae
Släkte Nesocichla
Art Tristantrast
N. eremita
Vetenskapligt namn
§ Nesocichla eremita
Auktor Gould, 1855
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tristantrast (Nesocichla eremita) är en fågel inom familjen trastfåglar (Turdidae).

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Den placeras som ensam art inom släktet Nesocichla och är nära besläktat med arterna i släktet Turdus, dit den tidigare ibland har förts. Den är en stannfågel endemisk för ögruppen Tristan da Cunha i Sydatlantiska oceanen där den återfinns på öarna Tristan, Inaccessible, Nightingale, Middle och Stoltenhoff. De olika populationerna på huvudöarna delas upp i tre underarter:

  • N. e. eremita - nominatformen förekommer på Tristan da Cunha
  • N. e. gordoni (Stenhouse, 1924) - förekommer på Inaccessible Island
  • N. e. procax (Elliott, 1954) - förekommer på Nightingale Island, inkl. Middle Island och Stoltenhoff Island.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den har en mörkbrun fjäderdräkt där ovansidan har ljusa fläckar. Undersidan är ljusare sandfärgad och bröstet har kraftiga bruna fläckar. Handpennorna är rödbruna. Näbben är mörkt grå till svart.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Tristantrasten är opportunistisk både vad gäller häckningsbiotop och föda. På öarna återfinns den som häckfågel i nästan alla tillgängliga biotoper som tempererade busklandskap, gräsmarker, våta hedmarker såväl som steniga stränder. Den är en allätare som lever på mask och ryggradslösa djur som den plockar från lövverken, men även as, fiskrens, hushållssopor och andra fågelarters ägg och fågelungar. Häckningsperioden infaller mellan september till oktober och den bygger ett skålformigt bo av blad, gräs och lite mossa som placeras på eller precis ovanför marke. Den lägger vanligtvis två till tre ägg, men även fyra har rapporterats och ungarna blir flygga efter cirka 20 dygn.

Status[redigera | redigera wikitext]

På 1980-talet uppskattades hela populationen uppgå till cirka 6000 individer.[2] På grund av att populationen är mycket liten och dess utbredningsområde är begränsat så kategoriseras den som missgynnad (NT), trots att den för närvarande inte anses vara utsatt för något allvarligt hot. Tidigare utgjorde tamkatter ett stort hot för arten men dessa är idag förbjudna på ögruppen. Ett annat möjligt hot utgör råttan (Rattus rattus). Ett tidigare, idag ej lika förekommande hot, utgjordes av att man förflyttade individer från en ö till en annan vilket resulterade i hybrider mellan underarterna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Nesocichla eremita Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Fraser et al. 1994.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Tristantrast.