Trogopterus xanthipes

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trogopterus xanthipes
Status i världen: Nära hotad[1]
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Gnagare
Rodentia
Underordning Ekorrartade
Sciuromorpha
Familj Ekorrfamiljen
Sciuridae
Underfamilj Sciurinae
Tribus Flygekorrar
Släkte Trogopterus
Art T. xanthipes
Vetenskapligt namn
§ Trogopterus xanthipes
Auktor Milne Edwards 1876
Hitta fler artiklar om djur med

Trogopterus xanthipes är en gnagare i släktgruppen flygekorrar som förekommer i Kina. Den skiljer sig från andra flygekorrar genom sin olikartade tanduppsättning. Den yttre kroppsbyggnaden är nästan lika alla andra flygekorrar, enda undantaget är tofsar på öronen. Pälsen är på ovansidan gråbrun och på undersidan vitaktig. I ansiktet och på svansen finns röda skuggor. Kroppen når en längd av cirka 30 cm och därtill kommer en nästan lika lång svans.

Arten lever i de kinesiska provinserna Hubei, Hunan, Guizhou, Sichuan och Yunnan. Individerna bygger sina bon på klippor eller i bergssprickor som ligger cirka 30 meter över grunden. Habitatet utgörs av bergsregioner som ligger 1 300 till 1 500 meter över havet, enligt andra källor upp till 2 750 meter. Trogopterus xanthipes sover på dagen i bon och letar på natten efter föda som består av nötter, frukter och kvistar.

Djuret listas av IUCN på grund av habitatförlust som nära hotad. Dessutom jagas arten av regionens befolkning. I den traditionella kinesiska medicinen gäller djurets avföring som botemedel för svullnader i tolvfingertarmen. Medicinska undersökningar visade att ämnet har smärtstillande egenskaper samt att det förbättrar blodomloppet. Orsaken till dessa resultat blev inte klarlagd. För att komma åt artens avföring hölls en del individer i burar.

Hittills beskrevs fem arter i släktet Trogopterus men enligt dagens uppfattning tillhör alla populationer samma art. Artens närmaste släkting är Belomys pearsoni och ibland listas även den arten till Trogopterus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 23 februari 2009. med följande källa:
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Trogopterus xanthipesIUCN:s rödlista, auktor: Smith, A.T. & Johnston, C.H. 2008, besökt 11 juni 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]