Trollhasselväxter

Från Wikipedia
Trollhasselväxter
Småblommig trollhassel (Hamamelis vernalis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningStenbräckeordningen
Saxifragales
FamiljTrollhasselväxter
Hamamelidaceae
Vetenskapligt namn
§ Hamamelidaceae
AuktorR.Br.
Släkten
Se text
Hitta fler artiklar om växter med

Trollhasselväxter (Hamamelidaceae) är en familj av trikolpater med 27 släkten och mellan 80 och 90 arter. Samtliga är buskar eller små träd.[1] De hör hemma i tempererade och tropiska områden. Blommorna har fyra eller fem kronblad och foderblad.

I äldre klassificeringssystem, såsom Cronquistsystemet, var trollhasselväxterna placerade i en egen ordning, Hamamelidales, men nyare system placerar dem i Saxifragales.

Arterna hittas i Nordamerika, Mexiko, östra Asien, Afrika, Australien och på öar i Stilla havet. Några familjemedlemmar odlas som prydnadsväxter. Typisk är på norra halvklotet exemplar som blommar under vintern. Bladen har små tänder vid kanten. Av några arter används bladen, barken och kvistar i den traditionella medicinen.[1]

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Tidigare ingick släktena Altingia, Liquidambar och Semiliquidambar i trollhasselväxterna, men de har flyttats till familjen Altingiaceae.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Spellenberg, Earle & Nelson (2014). ”Hamamelidaceae”. Trees of Western North America. Princeton University Press. sid. 324. ISBN 9780691145808