Hoppa till innehållet

Trollhumrar

Från Wikipedia
Trollhumrar
Galathea strigosa
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamKräftdjur
Crustacea
KlassStorkräftor
Malacostraca
OrdningTiofotade kräftdjur
Decapoda
InfraordningAnomura
FamiljTrollhumrar
Galatheidae
Vetenskapligt namn
§ Galatheidae
AuktorSamouelle, 1819
Munida quadrispina
Munida quadrispina
Hitta fler artiklar om djur med

Trollhumrar (Galatheidae) är en familj av marina kräftdjur. Trollhumrar är trots sitt namn inte närmare besläktade med humrar, utan närmast med porslinskrabbor och eremitkräftor.

Trollhumrar har en ganska platt kropp och bär stjärten invikt under kroppen. Deras sista benpar är starkt tillbakabildat och extremiteterna som bär klorna är jämförelsevis långa. Trollhumrar är bottenlevande och vanligen nattaktiva. Deras föda består av olika organiska partiklar som de hittar på havsbotten och av as.

I svenska vatten förekommer trollhumrar av släktena Galathea, Munida och Munidopsis, där den största arten är Galathea strigosa (kallad vanlig trollhummer eller stor trollhummer) och den minsta arten är Galathea intermedia. Förutom G. strigosa och G. intermedia förekommer ytterligare tre trollhumrar av släktet Galathea i svenska vatten, Galathea squamifera, Galathea nexa och Galathea dispersa och av släktet Munida finns tre arter, Munida rugosa, Munida sarsi samt Munida tenuimana och av släktet Munidopsis finns en art, Munidopsis serricornis.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]