Trosa Stadshotell & Spa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trosa Stadshotell & Spa
Utblick mot Stadshotellet från Torgbron.
Utblick mot Stadshotellet från Torgbron.
Land Sverige
Region Södermanlands län
Kommun Trosa
Ort Trosa
Adress Västra Långgatan 19
Koordinater 58°53′45″N 17°32′47″Ö / 58.89583°N 17.54639°Ö / 58.89583; 17.54639
Färdigställande Första hälften av 1800-talet
Konstruktion Trästomme med putsad fasad.
Tak med skivtäckning av plåt.
Trosas tidigare rådhus, mitt emot Stadshotellet.
Trosas tidigare rådhus, mitt emot Stadshotellet.

Trosa Stadshotell & Spa (eller Stadshotellet eller Trosa stadshotell) är ett stadshotell i Trosa i Trosa kommun, Södermanlands län, beläget mitt emot rådhuset, intill Trosaån och Torgbron. Stadshotellet har en spa- och relaxavdelning med bland annat ång- och torrbastu, aromarum och ett träningsrum. Förutom restaurangen i huvudbyggnaden har gästerna tillgång till Trosa Stadscafé[1] nere vid ån. Ingång till Stadshotellet sker från Källargränd, som leder vidare upp mot Trosa alper, förbi det tidigare Societetshuset i Trosa.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Trosa rådhus var i slutet av 1860-talet så nergånget, att alternativen var att antingen renovera det eller bygga ett nytt rådhus.[2]

I stället valde staden en tredje lösning, och köpte för ändamålet gården, som låg mitt emot det nergångna, gamla rådhuset.[2] Gården hade "utom åtskilliga med hufvudbyggnaden sammanbyggda uthus, en större magasinsbyggnad, hvarets lätteligen kan inredas arrestrum, spruthus, samt förvaringsstånd och skogseffekter och lemnar icke mindre tillfälle till uthyrning av tvenne bottnar till spannmålsupplag".[2] Också Hölebo härad höll ting i huset under en period.[2] I ett senare skede upplät staden delar av sina utrymmen på gården för gästgiverirörelse.[2] Byggnaden vid Västra Långgatan blev stadshotell 1872.[3].

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Trosa Stadscafé på Stadshotellets webbplats.
  2. ^ [a b c d e] Bebyggelseregistret: Trosa kn, Handlanden 9 Trosa. Läst den 29 april 2020.
  3. ^ KulturstråketTrosa kommuns webbplats. Arkiverad 15 augusti 2020 hämtat från the Wayback Machine. Läst den 29 april 2020.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]