Truck

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För truckar på spårvagnar, se Truck (spårvagn). Se även lastbil.
Toyota motviktstruck

En truck eller gaffeltruck är ett motordrivet fordon som används vid lastning och lossning, till exempel vid lagerbyggnader. Fordonet är normalt utrustat med en gaffelliknande lyftanordning för att kunna lyfta lastpallar. Flera olika redskap finns att montera på lyftvagnen. Bland de vanligaste är rullgrip, fatlyft, bal- eller timmergrip samt storsäckspjut.

Olika typer av truckar[redigera | redigera wikitext]

Motviktstruck[redigera | redigera wikitext]

Motviktstrucken är den vanligaste typen av truck, motviktstrucken består av ett stålchassi där en stum framaxel (oftast som drivaxel) samt en pendlande bakaxel (oftast som styraxel) är monterad. Motviktens storlek beror på lyftkapaciteten och var lastens tyngdpunkt skall placeras. Hytten placeras vanligtvis i mitten, bakom lyftstativet precis ovan chassit, men kan vid vissa siktbehov placeras högre upp eller flyttas i sidled. I lyftstativet löper en gaffelvagn i vilken gafflarna monteras. Vissa motviktstruckar har möjlighet att byta gafflarna mot en annan typ av lyftutrustning, exempelvis för pappersrullar eller plåtklavar. Motviktstrucken används mest vid mindre precisionskrävande typer av lagerarbete, och kan inte användas på samma sätt som exempelvis fyrvägstruckar och stödbenstruckar. Motviktstruckar kan göras i storlekar från 1 ton upp till 60 ton. De klarar, beroende på däcktyp, de flesta typer av underlag.

En Reach-Stacker vid lyft av en container

Reach-Stacker[redigera | redigera wikitext]

Reach-Stacker är en typ av motviktstruck vars syfte är att stapla containrar. Reach-stackern är uppbyggd på ungefär samma sätt som motviktstrucken med den skillnaden att lyftstativet är ersatt av en höj- och sänkbar samt in- och utskjutningsbar bom. Bommen är monterad strax bakom, ovan hytten på en uppbyggnad av chassit. Längst ut på bommen hänger ett lyftaggregat som angriper containern uppifrån. Med hjälp av fyra låsmekanismer (kallade twistlock) på aggregatet kopplas containern fast. Det finns en rad olika tillverkare och varianter av reach-stackers. Den normala maximala lyftkapaciteten är runt 40-45 ton. Staplingskapaciteten är normalt fem containrar högt, det finns även varianter för högre staplingskapacitet. I specialfall kan hanteringen av containrar ske negativt, det vill säga under marknivå, exempelvis på en pråm. Som extrautrustning på en reach-stacker kan man tex se stödben framför drivaxeln (som möjliggör förbättrad lyftkurva), hydraulisk hyttförflyttning (för bättre sikt). Det finns också reach-stackers som är byggda för en annan typ av lyfthantering. Då är det vanliga lyftaggregatet ersatt med ett för ändamålet specialbyggd aggregat, exempelvis för pipelineshantering.

Brädgårdstruck[redigera | redigera wikitext]

Brädgårdstruckar används av sågverk. De har oftast motvikter baktill på maskinen för att motverka lasten framtill på gafflarna. De lyfter laster på cirka 3–10 ton.

Smalgångstruck[redigera | redigera wikitext]

Smalgångstrucken är en höglyftande truck som sidstaplar gods i pallställ. Gafflarna är monterade sidställt färdriktningen. Trucken arbetar ofta i smala lagergångar och gör att lagerutrymmet kan utnyttjas på ett effektivt sätt. Ofta följer förarplatsen med gafflarna upp.

Grensletruck[redigera | redigera wikitext]

En grensletruck bär lasten under den upphöjda fordonskroppen, mellan hjulen. Den kan hantera tyngre laster än t.ex. motviktstruckar eftersom tyngdpunkten ligger innanför stödytan.

Skjutstativtruck[redigera | redigera wikitext]

Skjutstativtrucken är en truck utrustad med ett i flera delar teleskoperande stativ som kan skjutas in och ut för att möjliggöra smalare gångbredd. Med stativet i utskjutet läge är lasten utanför truckens stödyta (som med en motviktstruck) och med stativet inskjutet är lasten innanför truckens stödyta (som med en stödbenstruck). Trucktypen är vanlig i många lager på grund av sin mångsidighet.

Fyrvägstruck[redigera | redigera wikitext]

Fyrvägstrucken är en typ av skjutstativtruck som kan sidoställa alla sina hjul för att kunna köra i alla riktningar och gå så kallad krabbgång. Trucken är också utrustad med gaffelspridningsaggregat för att kunna hantera både lastpallar och långgods.

Påhängstruck

Stödbenstruck[redigera | redigera wikitext]

En stödbenstruck bär lasten innanför stödytan vilket leder till minskat utrymmesbehov i gångar. Ledstaplare, lyftvagn, ledtruck (anka), motorlyftvagn är exempel på stödbenstruckar.

Påhängstruck[redigera | redigera wikitext]

Påhängstruck är en typ av stödbenstruck som kan hakas bakom gaveln på en tung lastbil. Detta innebär att chauffören alltid har lastnings- och lossningsutrustningen med sig. Oftast drivs den av en dieselmotor. Finns i terränggående utförande, och även som sidlastare, d.v.s kan köra i sidled med långa laster.

Sidostaplande truck

Plocktruck[redigera | redigera wikitext]

En plocktruck används vid plockning av styckegods från pall till annan pall, halvpall eller bur. Den eldrivna plocktrucken är ett miljövänligt och ergonomiskt alternativ. Ingen diesel som förorenar och hjulen dammar inte av sig på golvet. De har små yttermått och liten svängradie. De är lättkörda och smidiga att manövrera i trånga utrymmen. Deras låga vikt gör dem mycket lämpliga på bland annat entresolplan.

Låglyftare[redigera | redigera wikitext]

Låglyftstruck

Truckkort[redigera | redigera wikitext]

För att köra truck i Sverige behövs ett utbildningsbevis, ett så kallat truckkort.[1]

Äldre truckklasser[redigera | redigera wikitext]

Utbildningsbevis eller truckkort har funnits i Sverige sedan 1960-talet. Utbildningsbevisen har naturligtvis ändrats genom åren. Följande konverteringsnyckel tillämpas av TYA då de översätter äldre beteckningar mot dagens truckklasser.

Truckklasser
Äldre beteckning TLP 2-beteckning
Lt A2 Ledstaplare och A4 Låglyftare
St A3 Låglyftande åktruck stående/sittande och B2 Åkstaplare, stående/sittande
Mm, Mt B1 Motviktstruck upp till 10 ton
Ms C1 Motviktstruck över 10 ton
Sk B3 Skjutstativtruck och B6 Fyrvägstruck
Hj C2 Hjullastare
Gt C5 Grensletruck

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Ordet "truck" är en falsk vän - det är amerikansk engelska för lastbil.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arbetsförmedlingen: Truckförare

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]