Manhattan

För andra betydelser, se Manhattan (olika betydelser).
Map
Manhattans utsträckning.
Manhattan (gulfärgat på kartan), ligger mellan Hudsonfloden och East River.
Manhattan 1931.
Delar av Manhattan från Empire State Building.

Manhattan är en av de fem stadsdelar (boroughs) som tillsammans bildar staden New York City. Manhattan är även en ö på 58,8 km² utefter nedre delen av Hudsonfloden i delstaten New York i USA.

Manhattan har samma gränser som New York County, den ursprungliga staden New York. Till stadsdelen räknas förutom huvudön, Manhattanön, även ett antal mindre öar som Roosevelt Island och Governors Island samt även en mycket liten del av fastlandet på andra sidan Harlem River utskuret ur Bronx. Manhattan är en 22 km lång och på några ställen 3,5 km bred ö i övre ändan av New York-viken, begränsas i väster av Hudsonfloden, i öster av East River samt skiljes från fastlandet i nordöst och norr av kanalerna Harlem River och Spuyten Duyvil Creek.

Ön, som till större delen upptas av staden New York, är namngiven av indianstammen Lenni Lenape som bodde där före holländarnas ankomst. Ordet manaháhtaan betyder ungefär "platsen där vi hämtar bågar". Alternativa tolkningar av namnets ursprung är "Ön med många kullar" eller bara "ön".[1] En seglivad myt gör gällande att ursprungsinvånarna sålde Manhattan till européer för lite krimskrams. I själva verket ska de ha varit hårda förhandlare som sannolikt inte ens kunde tänka sig att sälja landområden.[2]

År 2000 hade Manhattan 1 537 195 invånare och är idag ett av de mest tätbefolkade områdena på jorden. Detta har lett till en hög användning av kollektivtrafiken. Tre av fyra äger ingen bil och endast 10 procent av den arbetande befolkningen tar sig till arbetet med bil - en mycket låg andel i de flesta städer i västvärlden.

Manhattan har två affärsdistrikt - Midtown och Downtown. Båda har karaktäristiska siluetter med skyskrapor. Nästan hela Manhattan har ett rektangulärt gatunät. Vägarna som går i nord-sydlig riktning kallas "avenues" och de som går i väst-östlig kallas "streets". Från södra delen av Manhattan sträcker sig Broadway i nordöstlig riktning mot den norra delen och följer därmed inte det övriga gatunätet.

Manhattan är äldst av staden New Yorks fem stadsdelar.

Namnet Manhattan[redigera | redigera wikitext]

Namnet kommer från ordet Manna-hatta vilket kan vara Lenapeindianernas ord för Ön med de många kullarna. Manna-hatta är nämnt i skrift i fartygsbefälet på Henry Hudson fartyg Halve Maen, Robert Juets, loggbok från 1609. Namnet finns också skrivet på en karta från 1610 på både västra och östra stranden av Hudsonfloden, det vill säga även på New Jerseystranden.

Stadsdelar på Manhattan[redigera | redigera wikitext]

Manhattan kan löst delas in i de huvudsakliga områdena Uptown, Midtown och Downtown. Dessutom finns ett stort antal namngivna stadsdelar, varav en del, såsom Garment District och Little Italy bara omfattar några få kvarter, medan andra, såsom Harlem och Upper West Side är större områden som i sin tur omfattar mindre stadsdelar.

Uptown[redigera | redigera wikitext]

Midtown[redigera | redigera wikitext]

Downtown[redigera | redigera wikitext]

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Sport[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]