Tuffa Viktor

Från Wikipedia
Tuffa Viktor
Staty av Tuffa Viktor i Hartlepool.
Staty av Tuffa Viktor i Hartlepool.
OriginaltitelAndy Capp
FörlagFleetway Publications
Utgiven1957–
Redaktion
SkapareReginald Smythe (–1997)
Originalpublicering
Publicerad iDaily Mirror[1]
Publikationsdatum5 mars 1957
Språkengelska
Innehåll och relaterat
HuvudpersonerTuffa Viktor, Vivan
Temanarbetarklass, familj, fotboll, öl
Relaterat verkBuster

Tuffa Viktor (engelska: Andy Capp), även Tuffe Viktor, är en brittisk skämtserie, skapad 1957 av Reg Smythe. Titelfiguren är en öldrickande och fotbollsintresserad dagdrivare, och serien skapades som en drift med brittisk underklass. 1960 skapades biserien Buster, som på svenska länge hade en egen sportserietidning.

Beskrivning och historik[redigera | redigera wikitext]

Tuffa Viktor skapades 1957 av Reginald Smythe,[2] som en daglig skämtteckning.[3] Den var ursprungligen en drift med brittisk underklass i norra England. Andy och hans vänner talar utpräglad nordengelsk arbetardialekt. Serien innehöll från början skämt om ämnen som familjevåld, arbetslöshet, alkoholism, otrohet, ekonomiska problem med mera. Den visade egentligen upp en stark misär, grepp som tonades ned efter att serien blev en internationell succé och kritiserats för sin lättsamma skildring av allvarliga sociala problem.

Tuffa Viktor-statyn i Hartlepool, avtäckt 2007.

Huvudfigurer i serien är den fotbolls- och ölintresserade soffliggaren Viktor (Andy) och hans huskors Vivan (engelska: Flo). Duon sägs vara inspirerad av serieskaparens egna föräldrar. De bor på Durham Street 37 i nordengelska hamnstaden Hartlepool,[4] Smythes egen hemstad.

Serien produceras efter Smythes död av Roger Mahoney (född 1933) och Roger Kettle (född 1951); dessa namngavs inte i serien förrän 2004. På senare år har även Lawrence Goldsmith (född 1960) arbetat med serien.[2]

Namnet "Andy Capp" är en lek med ordet "handicap", uttalat på typisk nordengelsk arbetardialekt.

Han har ett par gånger parodierats, bland annat som "Käcka Sighsten" i Pyton.

Tuffa Viktor internationellt[redigera | redigera wikitext]

Serien har trots sin starka koppling till brittisk arbetarklass blivit internationellt populär. Vid skaparen Smythes död 1998 publicerades serien i cirka 1 700 tidningar runt världen.[2]

I Sverige publicerades serien länge i Aftonbladet (som Tuffa Viktor) och Göteborgs-Tidningen (som Tuffe Viktor). Den har även gått i 91:an, Åsa-Nisse samt i en kortlivad egen serietidning.

Staty[redigera | redigera wikitext]

I Hartlepool finns numera en staty av Tuffa Viktor.[5] Den skapades av Jane Robbins, skulptör från Shropshire, och avtäcktes 28 juni 2007. Statyn är placerad vid Croft Terrace, 200 meter söder om ena änden av Durham Street. Den porträtterar "arbetarklasshjälten" i en typiskt avslappnad pos, utan sin cigarett men tillsammans med ett ölglas. Avtäckningen gjordes av Reginald Smythes änka Jean, som fortfarande bor i staden.[1]

Biserien Buster[redigera | redigera wikitext]

En inofficiell son till Tuffa Viktor introducerades 1960 av serieförlaget Fleetway/IPC. Resultatet blev serien om kepspojken Buster, även mångårig galjonsfigur för den svenska sportserietidningen med samma namn. På grund av copyrightkonflikter slutade man snart att hänvisa till Buster som Viktors son, men spår av grundidén märktes även på senare tid; bland annat kunde man tydligt se att Busters mamma var en lätt reviderad version av Vivan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Artikeln var, i den version den hade den 24 oktober 2006, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Tuffa Viktor

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Home town gains Andy Capp statue". Bbc.co.uk, 2007-06-28. Läst 17 mars 2014. (engelska)
  2. ^ [a b c] "Tuffa Viktor" NE.se. Läst 17 mars 2014.
  3. ^ ”Andy Capp | Reg Smythe”. www.planetslade.com. http://www.planetslade.com/andy-capp-reg-smythe-v3.html. Läst 22 mars 2023. 
  4. ^ "Andy Capp". Toonhound.com. Läst 17 mars 2014. (engelska)
  5. ^ "Statue of Andy Capp". Geovie.info. Läst 17 mars 2014. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]