Tunisiskt landskap

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tunisiskt landskap
А Маке Тунисский пейзаж 1914.jpg
KonstnärAugust Macke
Basfakta
Tillkomstår1914
Materialolja på duk
Mått (h×b)45 × 55 cm 
PlatsKunsthalle Mannheim

Tunisiskt landskap eller Afrikanskt landskap (tyska: Tunesische Landschaft, Afrikanische Landschaft) är en oljemålning av den tyske expressionistiske konstnären August Macke. Den målades 1914 och ingår sedan 1951 i samlingarna på Kunsthalle Mannheim.

I april 1914 reste Macke tillsammans med Paul Klee och Louis Moilliet till Tunisien. Resan gav stor inspiration och han utförde på plats omkring 167 skisser, 38 akvareller och tog dessutom många fotografier. Denna oljemålning tillkom efter att han återvänt till Europa men baserades på en skiss från Saint-Germain, idag benämnt Ezzahra, som ligger utanför Tunis och som vid denna tid främst befolkades av européer.

Med Tunisiskt landskap fångade Macke det starka ljuset i Nordafrika; han skildrade landskapet med kraftfulla färger och dramatiska kontraster mellan ljus och skugga. De kantiga formerna hos den lysande vita arkitekturen och de röda taken ger något av aggressiv spänning åt denna bild. Även om den är figurativ, visar den en tendens mot abstraktion, till exempel byggnader och landskap reduceras till grundläggande geometriska former.

Detta var en av Mackes sista målningar; han avled bara några månader senare i första världskrigets inledning.

Andra målningar från Tunisien[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]