Tusind stykker

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tusen bitar)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För albumet med samma namn, se Tusen bitar (musikalbum). För filmen med samma namn, se Tusen bitar (film).
Tusind stykker
Sång av Anne Linnet
Släppt1988
GenrePop
SpråkDanska
LåtskrivareAnne Linnet

"Tusind stykker" är en dansk sång från 1988 av Anne Linnet. Björn Afzelius spelade 1989 in en svensk version med titeln "Tusen bitar".[1]

Sången handlar om vänskap, tvivel och ensamhet samt om det mänskliga hjärtats skörhet: "allting kan gå itu, men ett hjärta kan gå i tusen bitar".

Anne Linnets originalversion[redigera | redigera wikitext]

Tusind stykker var öppningslåten på Anne Linnets storsäljande album Jeg er jo lige her som gavs ut 1988. Anne Linnets upplägg av Tusind stykker är vers 1 + vers 2 + refräng + versernas slutrader + upprepad och utdragen refräng.

Björn Afzelius version[redigera | redigera wikitext]

1989 gav Björn Afzelius ut en version där han skrivit en svensk text med titeln Tusen bitar. Den finns med på albumet Tusen bitar från 1990. Björn Afzelius text har till största delen samma innehåll som Anne Linnets, och ofta, där så är möjligt, samma ordval. Emellertid finns några textrader som inte har riktigt samma betydelse eller betydelsenyans.

I Afzelius version finns en refräng även mellan de båda verserna. En annan skillnad i upplägget mot Linnets version är att versernas slutrader (för när vännerna försvinner...) hos honom inte återkommer mellan refrängerna i slutet, som de alltså gör hos Linnet.

Musikvideo[redigera | redigera wikitext]

I musikvideon förekommer, utöver Afzelius själv, bland annat Lasse Brandeby (som Kurt Olsson), Tomas von Brömssen, Sven Wollter och Ulf Dageby.

Andra versioner[redigera | redigera wikitext]

Sången spelades även in 1990, i den svenska översättningen, av dansbandet Vikingarnas tidigare sångare Stefan Borsch på albumet Från Värmland till Mexico [2] samt av ett annat svenskt dansband, Matz Bladhs, samma år på albumet Leende dansmusik 90 [3], då med annan text, skriven av Ulf Georgsson, men med samma titel.

Låten har också spelats in av Black-Ingvars på albumet Earcandy Five 1995[4] och av Elisabeth Andreassen 2001 på albumet Kjærlighetsviser.[5] Den spelades även in av Scotts på albumet På vårt sätt 2008.[6] och av Maia Hirasawa 2010 på EP-skivan Dröm bort mig igen.[7] Laleh spelade in en cover på låten år 2014 som ledmotiv till filmen Tusen bitar - en film om Björn Afzelius.

Det finns även en version på italienska, Mille parti, inspelad av Don Bennechi 1995.[8] En norsk version med titeln "Tusen biter" släpptes av Scandinavia under 1990.[9]

2017 släppte den norska artisten Kamferdrops en version baserad på den svenska versionen.

I september 2022 var det en isländsk musiker, Bjarni Tryggvason, som skrev en isländsk text till den låten och publicerade den på Youtube.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Björn Afzelius version[redigera | redigera wikitext]

Lista (1989-1990) Topplacering
Sverige Sverige 4[10]

Källor[redigera | redigera wikitext]