Twin Peaks: Fire Walk with Me

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Twin Peaks - Fire Walk with Me
(Twin Peaks: Fire Walk with Me)
Genre Drama/Deckare/Skräck/Sci-fi
Regissör David Lynch
Producent Francis Bouygues
Gregg Fienberg, m.fl.
Manus David Lynch
Robert Engels
Mark Frost (TV-serie)
Skådespelare Sheryl Lee
Ray Wise, m.fl.
Originalmusik Angelo Badalamenti
Fotograf Ronald Víctor García
Produktionsbolag CiBy 2000
New Line Cinema
Distribution New Line Cinema, m.fl.
Premiär 1992
Speltid 135 minuter
Land USA/Frankrike
Språk Engelska
IMDb SFDb

Twin Peaks: Fire Walk with Me är en amerikansk-fransk dramafilm från 1992.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den unga servitrisen Theresa Banks hittas mördad i den lilla orten Deer Meadow. Mordutredningen leds till en början av FBI-agenterna Chester Desmond och Sam Stanley.

Det visar sig att Theresa, som jobbat som prostituerad, mördats av en sina kunder, Leland Palmer. Denne har i sin tur fått kontakt med Theresa via en anonym annons som han svarat på i tron att den satts in av hans egen dotter, Laura Palmer. Theresa, som känner Laura väl, har på något sätt insett att Leland är Lauras far och försöker utpressa honom på pengar. Leland slår då ihjäl Theresa, påverkad av den onde anden Bob.

Utredningen avbryts tillfälligt då Chester Desmond försvinner spårlöst. Special Agent Dale Cooper får ta över fallet, men lyckas inte hitta några konkreta spår eller ledtrådar som för utredningen framåt. Han berättar dock för sin kollega, Agent Albert Rosenfield, att han har en intuitiv känsla av att mördaren kommer att slå till igen, och att han då vill att Albert skall hjälpa honom lösa fallet.

Ett år senare, i den idylliska småstaden Twin Peaks i delstaten Washington, börjar den 17-åriga skönhetsdrottningen Laura Palmer inse något som funnits i hennes undermedvetna sedan många år; att hon sedan 12-årsåldern blivit sexuellt utnyttjad av den ondskefulla gestalten Bob. För att förtränga dessa traumatiska upplevelser missbrukar hon narkotika och prostituerar sig. Hon engagerar sig också i diverse ideella verksamheter i Twin Peaks, hon undervisar Josie Packard i engelska, hjälper Norma Jennings och Shelly Johnson med matprogrammet "Meals on Wheels" (där hon utvecklat en nära bekantskap med en av kunderna, enstöringen Harold Smith) samt hjälper till att ta hand om Benjamin Hornes utvecklingsstörde son Johnny.

Lauras liv är i spillror men hon försöker in i det sista upprätthålla en värdig fasad. Man får också träffa hennes närmaste bekanta i Twin Peaks; bästa väninnan Donna Hayward, officielle pojkvännen Bobby Briggs och den hemlige dito James Hurley. Vi får också se hur hon prostituerar sig tillsammans med Ronette Pulaski, på uppdrag av deras hallick Jaques Renault och dennes kumpan Leo Johnson.

Till sist tvingas dock Laura inse och acceptera vem Bob egentligen är; hennes egen far, Leland Palmer. När denne inser att Laura förstått vem han är mördar han henne, påverkad av Bob. Laura låter sig villigt mördas, hon föredrar att offra sitt eget liv hellre än att låta sig styras och kontrolleras av Bob.

Filmen slutar med att Laura Palmer träffar Agent Cooper i en himmelrikesliknande paradisvärld, "The White Lodge". Hennes jordiska liv är till ända men hennes själ är fri från Bob och har till sist fått ro.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Twin Peaks - Fire Walk with Me regisserad av David Lynch, som även skrivit filmens manus tillsammans med Robert Engels. Filmen är en s.k. prequel och berör händelser som föregår handlingen i TV-serien Twin Peaks, med fokus på Laura Palmers sista dagar i livet innan hon blev mördad.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]