David Lynch

Från Wikipedia
David Lynch
David Lynch juni 2017.
David Lynch juni 2017.
FöddDavid Keith Lynch
20 januari 1946 (78 år)
Missoula, Montana, USA
År som aktiv1966–
MakaPeggy Lentz (1967–1974)
Mary Fisk (1977–1987)
Mary Sweeney (2006)
Emily Stofle (2009–)
PartnerIsabella Rossellini (1986–1990)
Webbplatsdavidlynch.com
Betydande verkEraserhead, Elefantmannen, Blue Velvet, Twin Peaks, Mulholland Drive
IMDb SFDb
David Lynch vid Emmy Award-galan 1990.

David Keith Lynch, född 20 januari 1946 i Missoula, Montana, är en amerikansk filmregissör och musiker. Lynch har hyllats för sina surrealistiska, drömlika och ibland obehagligt berörande filmer och tv-serier,[1] varav Blue Velvet (1986), Twin Peaks (1990–1991, 2017) och Mulholland Drive (2001) hör till de mest kända.

Filmkarriär[redigera | redigera wikitext]

David Lynch slog igenom med kultfilmen Eraserhead, som spelades in av ett litet hängivet filmteam lett av Lynch under fem år på en minimal budget. Den fick till en början ett negativt bemötande men blev snabbt en kultfilm när den började visas sent på amerikanska biografer i storstäderna. Den beundrades av två så olika regissörer som Stanley Kubrick och Mel Brooks.

Mel Brooks blev David Lynchs beskyddare i Hollywood och såg till att han fick göra sin nästa film under långt mer normala och professionella villkor i England. Resultatet blev den mer konventionella men minst lika hyllade långfilmen Elefantmannen från 1980. Långfilmen Mulholland Drive var från början tänkt att vara en tv-serie. Men ingen av de stora tv-kanalerna valde att köpa in serien, som därför klipptes ner till en film på 2 timmar och 30 minuter.

David Lynch har bland annat fått Guldpalmen, det finaste priset vid filmfestivalen i Cannes, för Wild at Heart och har även blivit Oscarnominerad för filmerna Elefantmannen och Mulholland Drive.

Den skruvade TV-serien Twin Peaks blev en stor tittarsuccé både i USA och Sverige i början av 1990-talet ända tills mysteriet med mordet på Laura Palmer löstes varefter tittarsiffrorna sjönk.

Musikkarriär[redigera | redigera wikitext]

2001 släppte David Lynch musikalbumet BlueBob tillsammans med John Neff.

2010 debuterade han som soloartist. Den 7 november 2011 släpptes debutalbumet Crazy Clown Time. 2013 släpptes hans andra album, The Big Dream.

The Angriest Dog in the World[redigera | redigera wikitext]

Lynch har även varit verksam som serieskapare till serien The Angriest Dog in the World, som publicerades i Los Angeles Reader 1983-1992.[2] Lynch fick idén till serien redan 1973, under en period som han upplevde mycket ilska och aggressioner.[2]

David Lynch Foundation[redigera | redigera wikitext]

På senare år har David Lynch även fått stor uppmärksamhet för sitt engagemang i organisationen för Transcendental meditation (TM). Lynch har skapat en stiftelse för att stödja utlärandet av TM på skolor bland annat i Syd- och Nordamerika. Tusentals skolelever har redan lärt sig TM, bland annat i innerstadsskolor i Detroit och San Francisco, samt i ett växande antal skolor i Bolivia, Brasilien, Peru och Paraguay. Filmregissören har även turnerat med kvantfysikern John Hagelin och förespråkat TM på universiteten i USA.[3]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Långfilmer[redigera | redigera wikitext]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Kortfilmer[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]