Two World Trade Center

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Two World Trade Center den 30 januari 2011.
Two World Trade Center den 5 januari 2013.
Den här artikeln handlar som den nya skyskrapan, för gamla World Trade Centers södra torn, se World Trade Center.

Two World Trade Center även kallat 200 Greenwich Street är en av de nya kontorsbyggnader vars byggnation påbörjats som en del av det Nya World Trade Centernedre Manhattan i New York, USA.

Byggnaden kommer att ligga där 9-våningshuset 5 World Trade Center en gång låg och ersätta gamla World Trade Centers södra torn (WTC 2), den kommer bli 410 meter hög inräknat antenn/spira och ha 81 våningar. Det blir därmed den tredje högsta byggnaden i New York efter One World Trade Center och 432 Park Avenue om man räknar in total höjd.

Byggnationen startade under sommaren 2010 men har tillfälligt avbrutits, den skulle ursprungligen ha stått klar 2015 men kommer troligtvis att vara färdig någon gång före 2020. En anledning till detta är att det är svårt att hitta hyresgäster.

Byggnadens ursprungsdesign innebar att den skulle vara uppdelad i fyra sektioner och ha ett lutande tak, vilket skulle ge den en form av fyra diamanter sett från toppen. Meningen med arkitekturen med det lutande taket var tänkt till att få byggnaden att släppa förbi allt solljus mot minnesmärket den 11 september varje år. Designen ändrades under 2014.

Den kommer att byggas med samma teknik som One World Trade Center med en stark inre stomme med balkar ut till väggarna och öppna golvytor.