Hoppa till innehållet

One World Trade Center

Den här artikeln handlar om den nya skyskrapan. För gamla World Trade Centers norra torn, se World Trade Center.
One World Trade Center
One World Trade Center (2019)
One World Trade Center (2019)
SmeknamnWTC1
PlatsNew York city
Högsta höjd541 m (1 776 ft)
Höjd till taket417 m (1 368 ft)
Våningar ovan jord104[1]
Antal hissar73
Byggstart27 april 2006
Färdigställd3 november 2014
Golvyta242 000 m²
ArkitektDavid Childs, Skidmore, Owings and Merrill och Daniel Libeskind
40°42′46.8″N 74°0′48.6″V / 40.713000°N 74.013500°V / 40.713000; -74.013500

One World Trade Center (även 1 World Trade Center eller 1 WTC, tidigare Freedom Tower) är en av de skyskrapor och kontorsbyggnader som har uppförts på platsen där det tidigare World Trade Center låg i New York i USA, närmare bestämt på platsen där åttavåningshuset 6 World Trade Center stod. Bygget påbörjades den 27 april 2006 och byggnaden invigdes den 3 november 2014. Byggnaden ersatte officiellt, och delar även namn med gamla World Trade Centers norra torn (1 WTC) som kollapsade i samband med 11 september-attackerna. Höjden 1 776 fot (541 m) till toppen av spiran på nya One World Trade Center nåddes den 10 maj 2013 och representerar år 1776 då USA:s självständighetsförklaring undertecknades, det blev därmed den högsta byggnaden i det nya komplexet.

Efter en kontrovers mellan New York och Chicago, där frågan om spirans höjd ska inräknas i tornets totala höjd behandlades, har det fastställts att så ska ske, varigenom One World Trade Center är högre än Willis Tower.[2] Därmed är tornet också högst i den västra hemisfären. Dock har det funnits planer på en högre skyskrapa i Chicago, Chicago Spire, som dock har varit vilande sedan slutet av 2008 på grund av problem med finansiering.

Den 26 mars 2009 tillkännagav Port Authority of New York and New Jersey att namnet på byggnaden formellt har ändrats från Freedom Tower till dess juridiska namn One World Trade Center.[3]

Den kostade 4 miljarder US dollar att bygga.

Ursprungsdesignen för Freedom Tower ritades av Daniel Libeskind i december 2002; han har även utformat National September 11 Memorial & Museum efter de fallna tvillingtornen.

De tidiga versionerna av Freedom Tower skulle bland annat ha vindturbiner längst upp och bara en del av ytan till kontor, totalhöjden skulle även vara högre än det nuvarande tornet och spiran skulle vara placerad vid sidan om.

Arkitekturen ändrades ett par gånger innan alla var överens i början av 2006, då konstruktionen av det nya One World Trade Center startade.

Konstruktion

[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från tvillingtornen där det ena tornet hade restauranger och barer och det andra observationsdäck i toppen, är allt nu samlat i One World Trade Center, som har både ett observationsdäck, en restaurang och en skybar högst upp i byggnaden på våningarna 100–102. Det finns ingen utomhusplattform likt den som fanns i det tidigare södra tornet, utan detta nya observationsdäck, som även är större än det gamla, är helt inomhus. Observationsdäcket öppnades officiellt den 28 maj 2015 och priset för personer i åldrarna 13–64 år var vid öppnandet 32 dollar.[4] Nya 1 WTC har diagonala hörn vilket gör att mitten blir oktagonformad, denna design gör bland annat att byggnaden att svajar mindre vid hård vind och allmänt stärker konstruktionen.

Stommen i byggnaden görs av stål och extra förstärkt betong för att klara av en eventuell krasch av ett flygplan i och med närheten till JFK International Airport men även efter erfarenheterna efter tvillingtornens kollaps under 11 september-attackerna. Trapporna inne i stommen är tre till antalet och har gjorts bredare än de som fanns i de gamla tvillingtornen för att fler människor ska kunna utrymma byggnaden på kortare tid. Trapporna är även förstärkta att klara av en explosion från till exempel ett flygplan utan att rasa, så att människor över en eventuell kraschzon lättare kan ta sig ut. Generatorer kommer att hålla hela byggnaden och inte minst trapporna upplysta även vid strömavbrott, sprinklersystemens rör är väl skyddade så att de inte ska sluta att fungera vid till exempel en explosion. Avancerade datorsystem styr bland annat ventilation och gör att rök som bildas vid en brand lättare kan vädras ut ur lokalerna av ett smart fläktsystem, vilket gör att folk som är kvar inne i byggnaden vid en brand inte ska drabbas så mycket av rökutvecklingen.

Ett aktivt luftfilter kommer även att kunna skydda mot kemiska och biologiska ämnen som sprids via luften. Byggnaden är således en av de högsta i världen och en av de absolut säkraste.[5] One World Trade Center nådde sin fulla höjd utan antennen (topping out) den 10 augusti 2012. Från början så var det tänkt att 1 WTC skulle stå klart under 2011 men det sköts upp ett flertal gånger, bland annat på grund av den blåsiga vintern 2011–2012 som försvårade arbetet. Byggnaden var i januari 2014 i stort sett helt exteriört färdigbyggd men interiören var fortfarande under konstruktion. Den 3 november samma år stod dock det mesta klart då även byggnaden öppnades. Det blev därmed den tredje byggnaden i det nya World Trade Center att öppnas, efter 7 och 4 World Trade Center.

Konstruktionsgalleri

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]