Tystnad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För romanen, se Tystnaden (roman).
I de tysta vagnarna på tåg måste mobiltelefoner vara inställda på tyst läge och endast diskreta samtal mellan passagerare får föras.

Tystnad är en relativ eller total frånvaro av ljud. Omgivningar där ljudnivån inte överstiger 20–30 decibel betraktas som tysta.[1]

I många kulturer använder människor tystnad för att visa sin vördnad och respekt för något. En tyst minut hålls ibland efter olyckor, vid minneshållande eller vid begravningar av offentliga personer. Till exempel hölls i januari 2005 en tyst minut för att hedra de människor som omkom i flodvågskatastrofen som den 26 december 2004 drabbade bland annat Thailand.

Ett berömt verk av avantgardekompositören John Cage heter 4'33" och består i sin helhet av fyra minuter och trettiotre sekunders tystnad. Cage säger så här om tystnad:

Until I die there will be sounds. And they will continue following my death. One need not fear about the future of music.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Tystnad av olika längd är kanske den viktigaste beståndsdelen i de flesta språk. Inte bara för att ge utrymme för syresättning hos talaren utan också för att skapa olika former av innehåll och tyngd i det som förmedlas.[2]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Englund, Peter: Tystnadens historia och andra essäer (Bokförlaget Atlantis 2003)
  • Österberg, Eva: Tystnader och tider. Samtal med historien (Bokförlaget Atlantis 2011)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fördjupning – Störande ljudnivåer”. Arbetsmiljöverket. Arkiverad från originalet den 20 maj 2014. https://web.archive.org/web/20140520100639/http://www.av.se/teman/datorarbete/forebygg/lokaler/fordjupning_ljud.aspx. Läst 14 september 2015. ”Det vi brukar uppfatta som ”tystnad” i till exempel sovrum etc. ligger ofta kring 20-30 dB(A).” 
  2. ^ Birdwhistell, R. 1970. Kinesics and Context. University of Pennsylvania Press, Philadelphia. ISBN 0-8122-7605-1