U.S. Cellular Field

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
U.S. Cellular Field
Uscellular.jpg
En match i U.S. Cellular Field 2006
Officiellt namn U.S. Cellular Field
Tidigare namn Comiskey Park (1991-2003)
Smeknamn New Comiskey Park, The Cell
Placering Chicago, Illinois, USA
Typ Basebollarena
Kapacitet 40 615
Ägare Illinois Sports Facilities Authority
Byggkostnad Cirka 167 miljoner dollar
Arkitekt Hellmuth, Obata and Kassabaum (HOK)
Planstorlek Left field: 101 m (330 fot)
Center field: 122 m (400 fot)
Right field: 102 m (335 fot)
Underlag Naturgräs
Hemmalag Chicago White Sox (MLB)
Datum
Byggstart 7 maj 1989
Invigd 18 april 1991

U.S. Cellular Field är en basebollarena i Chicago i Illinois i USA. Arenan är hemmaarena för Chicago White Sox, som spelar i American League, en av de två ligorna i Major League Baseball (MLB).

Arenan, som från början hette Comiskey Park och som ersatte White Sox tidigare arena, vilken också hette Comiskey Park, började byggas tvärs över gatan från den gamla arenan i området Armour Square i södra Chicago i maj 1989 och öppnades i april 1991, till en byggkostnad av cirka 167 miljoner dollar. Arenan var den sista MLB-arenan som byggdes innan det kom en våg av arenor i retrostil, med början med Oriole Park at Camden Yards i Baltimore. Man försökte dock bevara vissa av den gamla arenans drag i den nya arenan.

U.S. Cellular Field 2007.

White Sox hade spelat i gamla Comiskey Park sedan 1910, i 81 år, när man flyttade in i den nya arenan. Den gamla arenan var fram till dess den äldsta i bruk i MLB, en ära som övergick till Fenway Park i Boston. På den gamla arenans plats finns nu en parkeringsplats för besökare till den nya arenan.

Arenan blev en publikmässig succé och White Sox satte direkt nytt klubbrekord med 2 934 154 åskådare till sina 81 hemmamatcher premiärsäsongen. I början fick arenan dock kritik eftersom den översta läktarsektionen ansågs ligga för högt upp i förhållande till spelplanen och eftersom många ogillade arenans moderna stil. Med början 2001 har därför flera renoveringar genomförts där man har försökt att ge arenan den retrostil som har blivit en trend i MLB. Bland annat har man tagit bort 6 600 av de högst belägna platserna och gjort spelplanen mer asymmetrisk. Arenan har efter renoveringarna blivit mer lik gamla Comiskey Park.

Det nuvarande namnet U.S. Cellular Field fick arenan i januari 2003 efter ett sponsoravtal med mobiltelefonoperatören U.S. Cellular värt 68 miljoner dollar över 20 år. Många supportrar har dock fortsatt att använda det gamla namnet Comiskey Park.

Arenan var 2003 värd för MLB:s all star-match.

I arenan har hållits konserter med bland andra The Rolling Stones.

I arenan har flera scener för olika filmer spelats in, bland annat Värsta gänget 2 och Min bäste väns bröllop.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]