USA:s invasion av Panama

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
USA:s invasion av Panama
Del av Kalla kriget
Operation Just Cause Rangers 3rd sqd la comadancia small.jpg
Soldater ur 75:e Ranger Regiment förbereder sig för att ta La Comandancia i stadsdelen El Chorrillo i Panama City, december 1989.
Ägde rum 20 december 198912 januari 1990
Plats Panama
Resultat Avgörande amerikansk seger[1]
Stridande
Panama Panama (PDF) USA USA
Befälhavare och ledare
Panama Manuel Noriega (tillfångatagen) USA George H. W. Bush
USA Maxwell R. Thurman
Styrka
16 000+ 27 684+
Förluster
1 205 döda
1 906 tillfångatagna
23 döda
324 skadade
Panamanska civila som dödats enligt[2]

USA:s militär: 250
FN: 2 500
CODEHUCA: 2 500-3 000
CONADEHUPA: 3 500
Association of the Dead of Dec. 20: 4 000
1 amerikansk civil död[2]
1 spansk journalist död[3][4]

Invasionen av Panama, kodnamn Operation Just Cause, ägde rum den 20 december 1989USA invaderade Panama och avsatte Manuel Noriega. I operationen användes flyg som understöd för marktrupperna.

Den officiella amerikanska motiveringen för invasionen gavs av president George H. W. Bush på morgonen den 20 december 1989, några timmar efter operationens början.

Bush citerade Panamas deklaration om ett krigstillstånd mot USA, och attacker mot amerikanska trupper som motivering för invasionen. Ett ytterligare skäl var att säkra livet för amerikanska medborgare i Panama. I sitt uttalande uppgav Bush att Noriega hade förklarat att det rådde ett krigstillstånd mellan USA och Panama, och att han därmed hotade livet för de cirka 35 000 amerikanska medborgare som bodde där.

Det hade varit många sammandrabbningar mellan amerikanska och panamanska styrkor; en amerikansk marinsoldat hade dödats några dagar tidigare. Försvara demokrati och mänskliga rättigheter i Panama. Kampen mot narkotikahandel. Panama hade blivit ett centrum för penningtvätt och en transitpunkt för narkotikahandel till USA och Europa.

Skydda integriteten hos Torrijos-Carter-fördragen. Kongressmedlemmar och andra i det politiska etablissemanget i USA, hävdade att Noriega hotade Panamakanalens neutralitet, och att USA hade rätt enligt fördragen att ingripa militärt för att skydda kanalen.

Noriegas tillfångatagande[redigera | redigera wikitext]

Operation Nifty Package var en operation som användes av Navy SEALs för att förhindra Noriegas flykt. De sänkte Noriegas båt och förstörde hans jetplan, till en kostnad av fyra dödade och nio skadade. Militära operationer fortsatte i flera veckor, främst mot militära enheter från den panamanska armén, men Noriega förblev på fri fot.

När han insåg att han hade få alternativ inför en massiv jakt, och en belöning på 1 miljon dollar för sitt tillfångatagande, fick han en fristad i Vatikanens diplomatiska beskickning i Panama City. Den amerikanska militärens psykologiska och diplomatiska påtryckningar på Vatikanen var dock obevekliga, liksom uppspelningen av hög rock and roll musik dag och natt.

Rapporten från Office of the Chairman of the Joint Chiefs of Staff hävdade att musiken främst användes för att förhindra att parabolmikrofoner används för att avlyssna förhandlingar, och inte som ett psykologiskt vapen baserat på Noriegas förmodade avsky för rockmusik. Noriega kapitulerade slutligen till den amerikanska militären den 3 januari 1990. Han sattes omedelbart på ett flygplan och flögs till USA.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]