USS Constitution

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
USS Constitution
Allmänt
Typklass/KonstruktionFregatt
Historik
ByggnadsvarvEdmund Hartt, Boston
Sjösatt21 oktober 1797
ÖdeExisterande museifartyg
Tekniska data
Längd62 meter
Bredd13,26 meter
Djupgående7,0 meter
Deplacement2 200 ton
Framdrivning3 968 m² segelyta
Maximal hastighetmax 13 knop
Besättning450 man
Bestyckning32 × 24 punds kanoner
20 × 32 punds karronader

USS Constitution är en amerikansk fregatt som byggdes 1797 och som fortfarande finns kvar i aktiv tjänst som det äldsta fartyget i USA:s flotta. Hon var en av sex fregatter som det nybildade Amerikas förenta stater lät bygga år 1797–1800. De andra var United States, Constellation, Chesapeake, Congress och President.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Man insåg att man inte omedelbart kunde mäta sig med de engelska och franska flottorna i slagkraft. Dessa fartyg byggdes därför som stora, snabbseglande fregatter som skulle kunna hålla sig undan för de fientliga makternas linjeskepp, men samtidigt vara grövre bestyckade än de fregatter som eventuellt kunde hinna i fatt dem. De blev därför väl lämpade som kapare och kom under Napoleonkrigen att användas för detta ändamål.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mest lyckosam blev Constitution som kapade många handelsfartyg och besegrade de brittiska fregatterna Guerriere, Java samt de mindre fartygen Pictou och Cyane.

Fartyget genomgick större renoveringar år 1925 och 1995. Även om fartyget formellt inte är ett museifartyg fungerar det i praktiken som det och bemannas av ett detachement från Naval History & Heritage Command.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Original six frigates of the United States Navy, tidigare version.

Skönlitteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]