U 864

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
U 864:s position.

U 864 var en tysk ubåt som sänktes utanför Bergen, Norge i gryningen 9 februari 1945 av den brittiska ubåten HMS Venturer.

Hon var på väg från Kiel till Pinang med en last av delar och ritningar till de nya jetmotorerna som Messerschmitt utvecklat. Ombord fanns även komponenter till flygmotorer från Junkers och BMW. Tanken var att stödja den japanska krigsmakten med materielen. Från Bergen gick ubåten ut under ledning av Rolf-Reimar Wolfram. Båten började förföljas av HMS Venturer som sänkte U 864 med den fjärde torpeden som avfyrades. Detta är den hittills enda gången i marin krigföring som en ubåt sänkt en annan ubåt där båda befunnit sig i undervattensläge.[1] Ingen av de 70 eller 73 besättningsmännen som fanns ombord överlevde. Vraket delades i två delar.

Bärgning eller övertäckning[redigera | redigera wikitext]

65 ton kvicksilver lastat i kölsvinet, i stålfat, började läcka ut. Olika alternativ för att minska risken för föroreningar från ubåten arbetades fram. Man diskuterade bärgning eller övertäckning av ubåten. Strax före jul 2006 rekommenderade Kystverket övertäckning av vraket. Det ledde till protester bland lokalbefolkningen och Kystverket fick fram till i april 2007 i uppdrag att utreda möjligheten till bärgning. De kom med sin rapport i november 2008 med slutsatsen att det är tekniskt möjligt att bärga ubåten. Baserat på en säkerhetsutredning av Veritas rekommenderade man trots allt en övertäckning. [2][3]

Den 29 januari 2009 kungjorde fiskeri- och kustminister Helga Pedersen att U 864 ska bärgas. Bärgningen var planlagd att starta sommaren 2009 och beräknades ta två månader och kosta över en miljard norska kronor. Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund ansåg att detta var en mycket viktigt seger för miljön. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen slog i Stortingets frågetimme den 26 maj 2010 fast att ubåten ska bärgas, något som även statsminister Jens Stoltenberg uttalade den 19 maj samma år. [4].

I januari 2013 bekräftade dåvarande fiskeriministern Lisbeth Berg-Hansen, vid en fråga ställd i Stortinget, att det inte förelåg någon tidsplan för vad som skulle ske med vraket.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.uboat.net om U864
  2. ^ NRK Hordaland - Difor vil dei ikkje heva (bokmål)
  3. ^ Kystverket - Rapport med anbefalte tiltak mot spredning av kvikksølvforurensing fra U-864 Arkiverad 20 augusti 2011 hämtat från the Wayback Machine. (bokmål)
  4. ^ VG - Kvikksølv-ubåt skal heves (bokmål)
  5. ^ http://www.dagbladet.no/2013/02/10/nyheter/politikk/krig_og_konflikter/kvikksolv/25682987

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]