Ulf Söderberg (organist)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ulf Söderberg, född i Uppsala, är en svensk organist, dirigent och musikforskare.

Som 15-åring tog han organist- och kantorsexamen, med bland annat högsta betyg i solistiskt orgelspel. Efter flera somrars privata orgel- och gosskörstudier i Cambridge följde gymnasieutbildning samt två års teologistudier vid Uppsala universitet.

Han har fyra genomgångna utbildningar vid Kungliga Musikhögskolan (kyrkomusiker, körpedagog, 2-årig dirigentutbildning samt diplomutbildning i orgel) avslutades med Kungl. Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendium och specialstudier i barockinterpretation och orgel/cembalo/generalbas vid Schola Cantorum Basiliensis och Musikhögskolan i Stuttgart.

Ulf Söderberg är doktorand vid den konstnärligt-kreativa forskarutbildningen på den musikvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet samt, sedan 1994, tjänstelärare vid Kungliga Musihögskolan i Stockholm, där han undervisar bland annat i uppförandepraxis, generalbas och kammarmusik.

Han har genomfört flera radio- och skivinspelningar, konserterat som solist vid Lapplands Festspel och med kammarorkestern Musica Vitae, vid operauppsättningar med Vadstena-Akademien och Kammeroper Schloß Rheinsberg, samt varit gästlärare vid musikkonservatoriet i Graz och Musikhögskolan i Piteå.

Som kyrkomusiker och körledare har Ulf Söderberg varit aktiv sedan 13-årsåldern och har under åren arbetat med de flesta typer av körer. Sedan 1998 är han dirigent och konstnärlig ledare för kammarkören Camerata Nicopensis, som specialiserat sig på tidstrogna uppföranden av tidig musik.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

  • 1992 - In Stil Moderno

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]