Ulf Torgilsson

Från Wikipedia
Ulf jarl
Titlar
Tidsperiod 1020-1026
Utnämnd av Knut den store
Personfakta
Död 31 december 1026
Roskilde
Släkt
Frälse- eller adelsätt
Far Troligen Torgils Sprakalägg
Familj
Make/maka Estrid Svensdotter av Danmark
Barn Sven Estridsson

Ulf var jarl av Skåne och senare jarl av Danmark, mördad på uppdrag av Knut den store 31 december 1026 i Roskilde. Ulf var gift med Knut den stores syster Estrid Svensdotter av Danmark. Ulf var också far till Sven Estridsson som senare blev kung av Danmark.

Ulf Jarl kom från en framstående släkt och han var troligen en son till Torgils Sprakalägg som enligt en del källor påstås vara son till Styrbjörn Starke.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ulf deltog i Knut den stores expedition till England och cirka 1015 gifte han sig med Knuts syster Estrid.[2]

Han utsågs till jarl av Danmark och han styrde landet när Knut var borta. Han var också fosterfar till Knuts son Hardeknut.

När den svenske kungen Anund Jakob och den norske kungen Olof den helige drog fördel av Knuts frånvaro och attackerade Danmark så lyckades Ulf övertyga de danska fria männen att välja Hardeknut till kung, eftersom de var missnöjda med Knuts frånvaro. Detta gjorde Ulf till egentlig härskare över Danmark, eftersom han var Hardeknuts förmyndare.

När Knut 1026 fick höra vad som hänt återvände han till Danmark och lyckades med Ulfs hjälp att driva ut svenskarna och norrmännen i slaget vid Helgeå, något som dock inte gjorde att Knut förlät Ulf för hans svek. [3] Vid en bankett i Roskilde spelade de två svågrarna schack och började då bråka. Dagen efter, juldagen 1026, beordrade Knut en av sina män att döda Ulf.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Ulf var far till Sven Estridsson och sålunda förfader till det kungahus som kom att styra Danmark mellan 1047 och 1412.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]