Ullstämma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hus i Ullstämma

Ullstämma är en stadsdel i södra Linköping, Linköpings kommun. Området byggdes ut främst under 1990-talet men en omfattande nybyggnation söder ut pågår sedan 2010 med främst blandade småhus på tidigare åkermark i kommunens ägor. I området finns även den gamla bebyggelsen i Ullstämma by, vilken även givit området sitt namn. Ullstämma (Vllastempnu) nämndes i skrift första gången 1317. [1] Ytterligare bebyggelse är planerad söderut i detaljplanen för området. [2]

En större blomsteraffär, två livsmedelsaffärer, en bilverkstad, en antikaffär, en tandläkarmottagning och en gårdsbutik finns i området. En ny skola och två förskolor planeras, den första förskolan kommer att stå klar hösten 2012. Vidare finns även den nerlagda gamla Ullstämma skola i området och en ny större livsmedelsbutik är under uppförande (2012).

Området angränsar till eklandskapet, Ullstämma naturreservat och brukad åkermarken. Tidigare fanns ett flertal stall med många hästar i hagar på ängsmarken men i och med den nya bebyggelsen så har några av stallen stängt och några privata hästägare slutat hålla djur och de kvarvarande hästarna är flyttade längre söderut och in i nystängslade hagar i skogen.

Ullstämma gränsar till stadsdelarna Hjulsbro, Ekholmen, och Vidingsjö.[3]


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Landeryds Hembygdsförening - Årtal i Landeryd
  2. ^ Tomtutbud Ullstämma, Linköpings kommun
  3. ^ Karta över stadsdelar i Linköping, Linköpings kommun