Umeå Hardcore

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Umeå Hardcore är främst ett begrepp som använts sedan tidigt 1990-tal för scenen runt hardcore-/punkmusik i Umeå, Västerbotten. Det har även använts av skivbolaget Umeå Hardcore Records och Kulturföreningen Umeå Hardcore.

Under det tidiga 1990-talet blev musikgenren populär i samband med subkulturen Straight Edges framväxt och den våg av veganism som började ta fart i staden. Band som Refused, Abhinanda, Saidiwas och Doughnuts var populära och ungdomshuset Galaxen fick en betydande roll för den enorma storlek rörelsen fick under 1990-talet. Detta var dock inte ett fenomen som var specifikt för Umeå under denna tidpunkt då även andra städer, bland annat Linköping, Skellefteå, Luleå, Borås, Vänersborg hade en stor scen, men Umeå lyckades med hjälp av eldsjälar och några av genrens bästa band bli något av en världsmetropol inom Hardcore-scenen och Straight Edge-rörelsen. Bland annat drogs uppmärksamhet till Umeå i samband med ett brandattentat mot charkuteriföretaget Scan och bränder i lokala korvkiosker. Militant veganism hade börjat få ett starkt fäste inom hardcore-scenen och musiker samt framträdande personer inom rörelsen blev inbjudna till TV-debatter för att diskutera. Umeås straight edge-scen hade sitt eget skivbolag: Desperate Fight Records.

Kulturföreningen Umeå Hardcore[redigera | redigera wikitext]

KF Umeå Hardcore (2002-2006) var en förening som arrangerade punk-/hardcore-spelningar i Umeå. Den arrangerade även musikfestivalen Punkfesten under flera år.

Hardcore- & punkmusik idag i Umeå[redigera | redigera wikitext]

I dag är fortfarande flera personer från 1990-talets scen kvar inom rörelsen på olika sätt. Bland annat driver Dennis Lyxzén, som var en av de mest framträdande personerna och även medlem i banden Refused och Final Exit, skivbolaget Ny våg Records och klubben Ny Våg som inriktar sig på punkmusik, ofta med retrokänsla. Han sjunger sedan 2008 också i hardcorebandet AC4 som 2010 släppte en 7" ep-skiva kallad just Umeå Hardcore Ep.

Efter en nedgång under tidigt 2000-tal levde scenen upp igen under andra halvan av årtiondet då lokaler som [Verket] och Charlies kunde börja användas som konsertlokaler och mötesplatser.

Idag finns även fortfarande ett stort antal aktiva band inom genren som turnerar både i Skandinavien, Europa och andra kontinenter samt släpper skivor på både CD och vinyl. Några av dessa är The Vectors, (A)uktion, Misantropic, UX Vileheads och The Rats.