United States Camel Corps

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En militärkamel framför förläggningen i Kalifornien.

United States Camel Corps eller USA:s kamelkår var ett försök av den amerikanska armén att använda kameler som lastdjur i sydvästra USA. Försöket, som pågick från 1856 till 1866 avbröts efter amerikanska inbördeskriget.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Amerikanska arméns hästar och mulor hade svårt att klara sig i de ökenområden i sydvästra USA som erövrades på 1800-talet. Det var brist på vatten och många av lastdjuren dog av uttorkning.

I en rapport från 1836 föreslog överste George H Crosman att armén skulle använda kameler för transport av förnödenheter i öknen. Han diskuterade det med general Henry Wayne som lade fram förslaget för senator Jefferson Davis. När Davis hade avancerat till posten som USA:s krigsminister lyckades han att få kongressen att godkänna ett försök år 1855.[1]

Wayne fick i uppdrag att skaffa kameler för $30 000 och reste med fartyget USS Supply till Europa tillsammans med sina medhjälpare. Gruppen tittade på kameler i djurparker i London och besökte Italien[1] där storhertig Leopold II hade 250 kameler som enligt uppgift utförde 1 000 hästars arbete.

På en resa till Nordafrika köpte gruppen totalt 33 kameler av olika slag, tre i Tunisien, nio i Egypten och 21 i Turkiet. Kamelerna anlände till Indianola i Texas 14 maj 1856 ombord på USS Supply och fördes i karavan till Camp Verde, en förläggning där de tränades.[2] Året efter köptes ytterligare 41 kameler och de användes med gott resultat vid spaningsuppdrag och på expeditioner.[1] Kamelerna vandrade upp till 60 kilometer om dagen, hade lätt för att finna föda och klarade sig utan vatten i 8-10 dagar.[3] De var dock svårhanterliga, skrämde hästarna och luktade illa. År 1858 förlades en del av kamelkåren till Fort Tejon i Kalifornien.

Camp Verde erövrades av Sydstatsarmén under inbördeskriget men de använde sig inte av kamelerna.[1]

Avveckling[redigera | redigera wikitext]

Gravsten över dromedaren Douglas.

Efter avvecklingen av kamelkåren såldes Camp Verdes 66 kvarvarande kamelerna på auktion[3] eller släpptes fria i öknen. En av dem "Douglas" hamnade i Mississippi som maskot för 43:e infanterikåren där han ingick i militärorkestern och transporterade dess instrument och utrustning. Han dödades i slaget vid Vicksburg.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]