Uno-X

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Uno-X är ett varumärke som använts av två nordiska kedjor med bensinstationer, drivna av två helt skilda danska och svenska företag. Varumärket lanserades 1958 i Herning i Danmark av Peder Lysgaard (1927-67) och Johannes Jensen (1925–2007).

Uno-X i Danmark och Norge[redigera | redigera wikitext]

Uno-X bensinstation i Viborg i Danmark

Familjerna Lysgaard och Jensen sålde Uno-X Bensin A/S med stationer i Danmark och Norge till Norsk Hydro 1990. De hade 1962 startat en bensinkedja också i Sverige. Denna döptes till Din-X, eftersom varumärket Uno-X då redan var upptaget i Sverige. Din-X ingick inte i försäljningen till Norsk Hydro 1990, utan behölls av familjerna Lysgaard och Jensen.

Varumärket Uno-X ägs idag i Norge och Danmark av norska Reitangruppen. Det lades ned under några år till förmån till YX, men har återlanserats som varumärke i Danmark för automatskationer.

Uno-X i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Uno-X i Påarp

Den första Uno-X-bensinstationen i Sverige öppnades 1959 av Arne Sandberg i Trollhättan. Varumärket, som har en lågprisprofil, ägdes ursprungligen av ett av honom och familjen självständigt bolag. Det såldes 1967 till Burma Castrol Oil, som köptes av BP år 2000.

När den brittiska petroleumkoncernen BP lämnade den svenska drivmedelsmarknaden 1989, övergick cirka 200 stationer på mindre orter till att bli Uno-X. Från 1996 var kedjan ett helägt dotterbolag till Norsk Hydro, som 2007 gick samman med Statoil i Statoil/Hydro, 2009 namnändrat till Statoil. Statoil avyttrade i april 2009 samtliga Uno-X- och Norsk Hydro-stationer i Sverige till det finländska lågprisbolaget St1, enligt beslut av EU-kommissionen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]