Uppehåll i myrlandet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Eyvind Johnsons novell, se Uppehåll i myrlandet (novell)
Uppehåll i myrlandet
RegissörJan Troell
ManusBengt Forslund och Jan Troell
SkådespelareMax von Sydow, Allan Edwall m fl
OriginalmusikErik Nordgren
Premiär1965
Speltid30 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Uppehåll i myrlandet är en svensk novellfilm från 1965 i regi av Jan Troell, med Max von Sydow i huvudrollen. Filmen bygger på Eyvind Johnsons novell med samma namn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En vagnbromsare hoppar av tåget i den lappländska ödemarken för att utföra en sak han tänkt på en tid.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Tillkomst[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in den 13 augusti–10 september 1964 i Majtum, Näsberg och Linaberget.

Visningar[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär den 22 februari 1965 och är barntillåten. Filmen har även visats i SVT.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen ingick i en nordisk samproduktion kallad 4 × 4 med fyra kortfilmer och fick ett blandat mottagande vid sin premiär. Carl Henrik Svenstedt i Svenska Dagbladet skrev: "Filmen är Troells säkraste insats hittills, mjuk, balanserad, fylld av varm humor, säkert och rörligt fotograferad. Max von Sydow gör som den gänglige rallaren en briljant prestation med små medel och i en något annan genre än vi är vana vid. Kring honom har samlats ett festligt uppbåd av gamla rallartyper i slokhatt och mustascher samt en plirig lappskomakare, gestaltad av den gudabenådade Allan Edwall."

Mycket positiv var även Barbro Hähnel i Dagens Nyheter: "Det länder Troell till stor heder att ha fångat kvintessensen i Eyvind Johnson lilla pärla till novell. (-) Det vida norrländska landskapet, stämningen över en sommardag när man plötsligt kan bli oansvarig, är helt i samklang med människorna."

Jurgen Schildt i Aftonbladet var däremot mycket negativ: "Som helhet är filmen outförd, oavslutad, en spänd förväntans upplösning i en tvåfingerövning."

I tidskriften Chaplin var Torsten Manns mera ambivalent: "Uppehåll i myrlandet är en lycklig tilldragelse i nyare svensk film och gör med ens Jan Troell (-) till det kanske intressantaste hoppet just nu. (-) Troell är verkligen en auteur med en stark personlig vision. (-) Jan Troell är det nyenklas poet i modern svensk film."[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Uppehåll i myrlandet”. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=4705&type=MOVIE&iv=Comments. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]