Uran–bly-metoden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Uran-bly-metoden)
Hoppa till: navigering, sök

Uran-bly-metoden är en radiometrisk metod att bestämma stenars ålder.

Uran-238 sönderfaller till bly-206 enligt uranseriens sönderfallskedja och uran-235 sönderfaller till bly-207 enligt aktiniumserien

När zirkon bildas av flytande berg stelnar den till fast materia vars sammansättning är bundet i kristallin struktur. Under det att flytande bergmassa stelnar formas speciella kristallina strukturer i vilka olika atomerna pusslas samman, vissa atomer passar sämre i strukturen och flyter därför undan vid kristalleringen.

Vid bildandet av zirkon stöts bly bort från kristallstrukturen och lämnar zikronen blyfri då den svalnat, zirkonen innehåller dock uran-238 som sönderfaller till bly-206. Det bly som producerats genom uransönderfallet behåller sin plats i den stelnade zirkonen och genom att räkna antalet bly-206 atomer och uran-238 atomer så kan man beräkna hur länge sedan zirkonkristallen svalnade till under dess blockeringstemperatur.

Zirkon har en blockeringstemperatur på 900 °C, detta medför att eventuella producerade blyatomer stöts bort från kristallen om den hettas upp till denna temperatur och den radiometriska klockan nollställs.

Uran-238 har halveringstiden 4,5 miljarder år (4,5 × 109 år ).

I de äldsta meteoriter som man daterat till 4,6 × 109 år har man alltså funnit ungefär lika många bly-206 atomer som uran-238 atomer fast bundna i den kristallerade zirkonen, det tyder på att vårt solsystem bildades för 4,6 miljarder år sedan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]