Urspråk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stamträdsteorin i historisk lingvistik. Protospråken återfinns vid noderna.[förtydliga]

Ett urspråk eller protospråk är inom stamträdsteorin i historisk lingvistik det gemensamma urspråket för en språkfamilj. En synonym som ibland förekommer är tyskans Ursprache.

Ofta är protospråket för en viss språkfamilj ej dokumenterat. I dessa fall kan protospråket emellertid rekonstrueras genom jämförande av de olika språken inom språkfamiljen genom det som kallas den komparativa metoden. Hur fullständig rekonstruktionen blir varierar, beroende på hur fullständiga bevisen från dotterspråken är och på kvaliteten och ansträngningen hos lingvisterna som jobbar med det. Några av de många odokumenterade proto-språken där rekonstruktion har använts är: protoindoeuropeiska, protouraliska, protodravidiska, urgermanska och urkeltiska.

I andra fall är ett protospråk dokumenterat i texter. Till exempel är latin protospråket för den romanska språkfamiljen, som innehåller dotterspråken franska, italienska, spanska, portugisiska och rumänska. Även urnordiskan finns dokumenterad i runor. Även om det inte finns några tidiga indoariska inskriptioner, så härstammar alla indoariska språk i dagens Indien från vediskan, som finns bevarad i texter.

Den förste att genomföra systematiska rekonstruktioner av odokumenterade protospråk var August Schleicher. Han gjorde detta för protoindoeuropeiskan år 1861.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Proto languages, 21 februari 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]