Utbildning på Åland

Från Wikipedia
Utbildning i Åland
Educational oversight
MinisterJohan Ehn
Nationell utbildnings budget
Budget53 miljoner €[1]
Allmänt
SpråkSvenska
Antal elever(2014)
Total4 491
Grundskola1 910
Gymnasium2 091
Högskola490

Åland har genom självstyrelselagen full självstyrelse på utbildningens område men skolväsendet liknar i stora drag utbildning i Finland och övriga Norden. Undervisningsspråket i samtliga skolor på Åland är svenska.

Den nioåriga grundskolan, som kommunerna ansvarar för, ger en allmän grundutbildning. Engelska språket är obligatoriskt undervisningsämne i grundskolan medan finska, franska och tyska är valbara läroämnen. Skolorna i landskapet är relativt små. En lyckad åländsk satsning är de små högstadieskolorna i skärgården. Där får eleverna ända till årskurs 9 undervisning på hemorten under hela läropliktstiden.

I landskapet ger Ålands yrkesgymnasium utbildning inom sjöfart, handel, turism, kök, teknik, lantbruk, som alla är viktiga för Ålands ekonomi. Dessutom ges sjukvårdsutbildning.

Ett treårigt teoretiskt gymnasium, Ålands lyceum, ger behörighet för universitets- och högskolestudier. Flertalet av ungdomarna som studerar på högskola och universitet lämnar för en tid Åland för studier i Sverige eller Finland. På Åland finns dock numera en högskola. Högskolan på Åland erbjuder bl.a. utbildning som resulterar i yrkeshögskoleexamina.

Ålands landskapsregering har samlat sjöfartsutbildningen under Alandica Shipping Academy.[2]

Husö och Nåtö biologiska stationer[redigera | redigera wikitext]

På Åland bedrivs även forskning som fastländska universitet står bakom. För detta ändamål finns Husö biologiska station och Nåtö biologiska station.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Expenditure of the Government of Åland 2000-2013, 1 000 EUR”. ÅSUB - Statistics and Research Åland. http://www.asub.ax/files/OF01en.xls. Läst 1 maj 2015. [död länk]
  2. ^ ”Ålands landskapsregering”. www.regeringen.ax. https://www.regeringen.ax/. Läst 19 november 2021.