Utförbart och länkbart format

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”ELF” leder hit. För rörelsen, se Earth Liberation Front.

Körbart och länkbart format är det körbara och länkbara formatet "Executable and Linkable Format" (ELF, tidigare kallat Extensible Linking Format), ett öppet standardfilformat för körbara filer, objektkod, delade bibliotek och dump av kärnan i systemprogrammet.

Formatet ELF publicerades först i specifikationen för applikations binära gränssnitt i System V[1] och senare i verktygsgränssnittsstandarden.[2] Det blev snabbt accepterat hos andra leverantörer av Unix-system. 1999 blev det valt som det standardiserade filformatet för Unix och Unixliknande system på x86 av 86open projektet.

Till skillnad från många andra proprietära och därmed begränsade filformat, så är ELF väldigt flexibelt och utökningsbart, och det är obundet till processor eller arkitektur. Detta har möjliggjort att det blivit valt som standardformat i många olika operativsystem på många plattformar.

Filformatet används också som ett generellt objekt- och körbarhetsformat för binära kodsegment som används för inbyggda processorsystem som till exempel Atmels AVR-serie.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ System V Application Binary Interface Arkiverad 21 maj 2015 hämtat från the Wayback Machine. Edition 4.1 (1997-03-18)
  2. ^ Tool Interface Standard (TIS) Executable and Linking Format (ELF) Specification Version 1.2 (May 1995)