Utrikespolitiska föreningen i Lund

Från Wikipedia
Version från den 12 september 2017 kl. 23.56 av 94.234.170.144 (Diskussion) (Ny ordförande för nytt verksamhetsår.)

Utrikespolitiska föreningen, Lund (UPF) är en religiöst och politiskt obunden studentförening med syfte att främja debatt kring internationella frågor och höja Lundastudenters medvetenhet om omvärlden. Föreningen bildades den 8 februari 1935 av Akademiska Föreningen och Gösta Lindeberg, den senare blev föreningens första ordförande. Föreningen har under årens lopp varit knuten till Förenta nationerna och Röda korset, men är sedan 1980-talet helt fristående. Sedan 1997 är UPF medlem i Utrikespolitiska förbundet Sverige, varav Lundaföreningen är en av de största. Antalet medlemmar i föreningen varierar mellan åren och idag har föreningen runt 700 medlemmar. Föreningen hade som minst endast två dussin medlemmar på 1970-talet tillsammans med ett par föreläsningar per termin.[1]

Föreningens leds av en styrelse och verksamheten sker främst genom de åtta kommittéerna; Activity, Career, Lecture, Magazine, PR, Radio, Travel och Webzine[2]. Som namnen på kommittéerna indikerar har UPF en gedigen verksamhet som inkluderar allt från att anordna föreläsningar, publicera tidningen Utrikesperspektiv, i både tryckt form och nätupplaga, sända radio till att arrangera studieresor runt om i världen. Därtill erbjuder föreningen sina medlemmar karriärsförberedande aktiviteter genom ett mentorskapsprogram och en "prep cours".

I Mentorskapsprogrammet ges studenter möjlighet att ha en mentor, yrkesverksam inom svensk utrikesförvaltning, under ett år. Som del i programmet besöker adepten sin mentor på dennes arbetsplats var än i världen mentorn befinner sig. Prep coursen är en förberedande intensivkurs för studenter med ambitionen att komma in på UD:s diplomat- och aspirantprogram. Både mentorskapsprogrammet och prep coursen ges i samarbete med Diplomatiska klubben i Lund.

Medlemstidningen Utrikesperspektiv utkommer fyra gånger per år och har en upplaga på under ca 800 exemplar som skickas ut gratis till varje medlem. I varje nummer belyses ett särskilt utrikespolitiskt tema. Nätupplagan Utrikesperspektiv.se[3] publicerar två artiklar i veckan och har omkring 3000 unika besökare i månaden. Till medieutskotten hör även Radio UPF som vunnit Stora radiopriset i kategorin ”bästa närradio” tre gånger (2006, 2007 och 2010). All verksamhet i UPF sker på ideell basis.

Bland föreningens föredragshållare finns namn som före detta generalsekreteraren för FN Kofi Annan, Nobelpristagaren Shirin Ebadi och utrikesminister Carl Bildt. Nästan alla svenska utrikesministrar har sedan grundandet 1935 någon gång besökt UPF. Föreningen har också flera namnkunniga alumner som Ingvar Carlsson, Gellert Tamas och Olof Ruin. De två senare satt även i styrelsen.

Föreningens ordförande för verksamhetsåret 2017-2018 är Ebba Coghlan.[4]

Källor

  1. ^ http://lundagard.se/2010/03/28/varlden-i-fokus-for-jubilar/
  2. ^ ”UPF Lund – Committees” (på amerikansk engelska). upflund.se. http://upflund.se/committees/. Läst 23 februari 2017. 
  3. ^ http://www.utrikesperspektiv.se
  4. ^ ”UPF Lund – The Board” (på amerikansk engelska). upflund.se. http://upflund.se/the-board/. Läst 23 februari 2017. 

Externa länkar