Utvandrarnas hus

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Utvandrarnas Hus)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utvandrarnas hus
Sweden-Vaxjo-Utvandrarnas Hus.jpg
Utvandrarnas hus i oktober 2007.
Information
Typ av museumMigrationsmuseum, arkiv
PlatsVäxjö, Sverige Sverige
Etablerat1968

Utvandrarnas hus ligger i Museiparken i Växjö. Byggnaden är ritad av arkitekten Bent Jörgen Jörgensen och öppnades 1968. En utbyggnad skedde 1984. Utvandrarnas hus innehåller arkiv med original och kopior av amerikabrev, dagböcker och fotografier. Det finns även ett mikrofilmsarkiv över husförhörs- och andra kyrkoböcker för att ge service för släktforskning. Här finns uppgifter om miljontals svenskättlingar i Amerika.

I utställningshallen står statyn Oskar och Kristina av Axel Olsson. Det finns även en modell av det mobergska utvandrarfartyget Charlotta.

År 1976 inreddes ett Mobergrum i en del av arkivet, där det berättas om utvandrarromanens tillkomst. Den permanenta utställningen i utställningshallen har namnet Drömmen om Amerika men även tillfälliga utställningar förekommer.

I dammen på framsidan av Utvandrarnas hus står Carl Milles utvandrarmonument.

Den andra söndagen i augusti varje år firas i museiparken Minnesotadagen. Under denna dag hyllas också Årets svenskamerikan som får sitt namn ingraverat på en minnestavla med en lista över årets svenskamerikaner.

Även ett stort material om svensk utvandring till andra länder såsom Australien, Nya Zeeland och andra områden finns också samlat i Utvandrarnas hus.

Utvandrarnas hus inhyste Svenska Emigrantinstitutet under dess levnad. 2013 upphörde dock institutet med sin verksamhet, på grund av ekonomiska svårigheter. Utvandrarnas hus togs därefter över av Växjö kommun och Region Kronoberg (som integrerat Utvandrarnas hus i Kulturparken Småland).[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Välkommen till Växjö, Bokförlaget Dragonen AB 1989, kapitlet Utvandrarnas hus sidorna 99-103

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]