Vägledande samspel ICDP

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vägledande samspel ICDP är ett samspelsprogram som syftar till att skapa och upprätthålla goda relationer mellan omsorgsgivare och barn. Programmet har som mål att främja de vuxnas psykosociala kompetens i samspelet med barnet. En viktig utgångspunkt handlar om den vuxnes förhållningssätt gentemot barnet. Programmet har sin grund i FN:s barnkonvention.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Programmet Vägledande samspel ICDP (International Child Development Programme) utvecklades 1985 av norrmännen Karsten Rukman Hundeide och Henning Rye, professorer vid Oslo universitet. Programmet registrerades 1992 som en Non Government Organisation i Oslo, Norge.

Kurser[redigera | redigera wikitext]

Utbildningen inom programmet är utarbetad för föräldrar samt personal som arbetar med barn i olika verksamheter. Det har även utvecklats att passa för vårdpersonal inom Äldreomsorgen.

"Vägledarutbildningen Basnivå 1" följs av "Diplomerad Vägledare nivå 2". I första hand är det många förskollärare, lärare, sjuksköterskor, psykologer, specialpedagoger och personal inom socialtjänst samt äldreomsorg som utbildas i programmet. Utbildningen är en kombination av teoretisk och praktisk utbildning.

Internationell koppling[redigera | redigera wikitext]

Vägledande samspel/ICDP som programmet heter i Sverige, är en del av ett det internationella nätverket ICDP. I Sverige drivs programmet av en stiftelse som heter ICDP Sweden. Det är en religiöst, politiskt och obunden stiftelse. ICDP Sweden ingår också i ett nordiskt nätverk där de nordiska ländernas styrelser diskuterar gemensamma frågor.

Läs mer[redigera | redigera wikitext]

  • Det finns ett antal böcker skrivna om Vägledande samspel utgivna på svenska på ICPD.se
  • Utvärderingar av programmet har gjorts i Bergen, Norge. Se rapport på ICDP.se

Källor[redigera | redigera wikitext]