Vägvisaren (1975)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vägvisaren
(Дерсу Узала (Dersu Uzala))
Genre Drama, äventyr
Regissör Akira Kurosawa
Producent Yoichi Matsue
Nikolai Sizov
Manus Vladimir Arsenjev
Akira Kurosawa
Jurij Nagibin
Skådespelare Maksim Munzuk
Jurij Solomin
Originalmusik Isaak Sjvarts
Produktionsbolag Mosfilm
Distribution Mosfilm
Premiär 1975
Speltid 141 minuter
Land Sovjetunionen
Japan
Språk Ryska
IMDb SFDb

Vägvisaren (rysk originaltitel: Дерсу Узала, Dersu Uzala) är en sovjetisk-japansk äventyrs- dramafilm från 1975 i regi av Akira Kurosawa. Manuset är baserat på Vladimir Arsenjevs memoarer, som utgavs 1923. Filmen vann en Oscar för bästa utländska film vid galan 1976.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i regionen kring bergskedjan Sikhote-Alin i sydöstra Sibirien mellan åren 1902 och 1910, då den ryske utforskaren Vladimir Arsenjev leder en kartläggningsexpedition i området. Där träffar han den nanajiske jägaren Dersu Uzala, vars livserfarenheter och stora kunskap fascinerar Arsenjev. De två blir nära vänner och kommer att tillbringa mycken tid i varandras sällskap.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Somliga[vilka?] tror att Star Wars-karaktären Yoda är löst baserad på huvudpersonen Dersu Uzala. Vissa scener i Star Wars influerades starkt av scener i Vägvisaren, till exempel där Dersu och Kaptenen blickar ut över horisonten och solnedgången, och där de blir överraskade av en snöstorm och tvingas hastigt söka skydd, och kaptenen svimmar och Dersu tvingas knuffa in honom i det halvfärdiga vindskyddet medan han bygger vidare. George Lucas har ofta sagt att Kurosawa är en stor förebild och inspirationskälla.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]